Samsun Haber - Samsun'da özellikle fındık üreticisini zarara sokan kahvererengi kokarca ile mücadelede büyük bir yol katedildi. Samsun'da kahverengi kokarca zararlısına karşı 2024 yılında 1 milyon 185 dekar alanda kimyasal mücadele yapıldı, doğaya 14 bin 464 samuray arıcığı salındı ve bin 500 adet feromon tuzak yerleştirildi.

Özellikle Samsun'da kahverengi kokarca zararlısına karşı 2024'te geniş kapsamlı
kimyasal ve biyolojik mücadele yürütülerek 1 milyon 185 dekar alan ilaçlandı
KOKARCA ZARARLISIYLA MÜCADELEDE KARARLI ADIMLAR
Samsun Valiliği'nin koordinasyonunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Kahverengi Kokarca 2025 Yılı Mücadele Stratejisi Sektör Toplantısı", Devlet Su İşleri Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Samsun Valisi Orhan Tavlı ve birçok ziraat odası temsilcisi katıldı. Vali Tavlı, kahverengi kokarcanın tarımsal ürünlere verdiği zararı vurgulayarak, "Yenemeyeceğimiz zararlı yoktur" dedi.
KAHVERENGİ KOKARCA TARIMSAL ÜRÜNLERİ TEHDİT EDİYOR
Fındık başta olmak üzere elma, armut, kivi, ceviz, mısır ve domates gibi ürünlere zarar veren kahverengi kokarcanın, Samsun’da fındık üretimini olumsuz etkilediği ifade edildi. Vali Tavlı, "2024 yılında 1 milyon dekarı fındık alanı olmak üzere toplam 1 milyon 185 dekar alanda kimyasal mücadele yapıldı. Üreticilerimize SMS ile bilgilendirme yapılarak zararlıyla topyekûn mücadele ettik" şeklinde konuştu.
261 KİŞİLİK EKİPLE MÜCADELE
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kahverengi kokarcanın popülasyonunu kontrol altına almak için kapsamlı çalışmalar yaptıklarını belirtti. Kullanılmayan binaların ilaçlandığını ve cezbet-öldür yöntemiyle feromon tuzaklarının kurulduğunu ifade eden Sağlam, "93 kişiyle başladığımız mücadeleyi 261 kişilik bir ekiple sürdürüyoruz" dedi.
BİYOLOJİK VE KİMYASAL MÜCADELE BİR ARADA
2024 yılında Karadeniz Tarım Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen 14 bin 464 samuray arıcığı belirlenen noktalara salındı. Ayrıca, 47 bin 592 hane biyosidal ürünlerle ilaçlanırken, 27 bin 700 üreticiye eğitim verildi. Toplum bilincini artırmak amacıyla 20 bin 616 afiş ve liflet dağıtımı yapıldı.
KOKARCA ZARARLISIYLA MÜCADELEDE HEDEFLER
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2025 yılında da kokarca zararlısıyla mücadeleye hız kesmeden devam edecek. Kimyasal ve biyolojik mücadele yöntemlerinin entegre edilmesiyle tarımsal ürün kaybının önlenmesi hedefleniyor.
İHA