Samsun haber - Öğrencilik zamanlarında teknolojilerinin altyapısını oluşturarak bu sektöre başladığını ve şirketin 2019 Aralık ayında Samsun Teknopark’da kurulduğunu söyleyen Başak Demir Ünalan, “Yapay zeka teknolojisi kullanarak arazi üzerindeki yabancı ot, hastalık ve zararlı böcekleri anlık olarak teşhis ederek İlaçlaması yapabiliyoruz. Böylece fazla ilaç kullanımında önüne geçmiş oluyoruz. Ayrıca Kahverengi kokarca ile savaşmak için yeni bir teknoloji ile sahaya çıkmayı öngörüyoruz” diye konuştu.
TARIMSAL ALANDA TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI
Karadeniz bölgesinde kitle fonlaması ile yatırım alan ilk girişimci olduklarını söyleyen Başak Demir Ünalan, “Şirketimiz 2019 Aralık ayında Samsun Teknopark’da kuruldu. İnsansız hava araçları üzerine çalışan bir Ar-Ge şirketi olarak çalışmaktayız. Tarımsal alanda Türkiye’nin en büyük insansız hava araçları olma özelliğini taşıyoruz. Tarımda tohumlama, gübreleme, ilaçlama yapabiliyoruz. Ayrıca bir otonom şarj dolum sistemi de vardır.
İlaç veya şarj belirli bir seviyenin altına indiğinde otonom şekilde gelerek platform üzerinden alabiliyor ve kaldığı yerden devam edebiliyor. Dronlarımız manuel, yarı otonom ve otonom şekilde çalışıyor. 50 litre ilaçlama 70 litre tohumlama özelliğinden sahiptir. Buradaki depolar değiştirerek sürece kaldığı yerden devam edebiliyor. Sistemi kullanacak pilotlarımızı da kendi bünyemizde yetiştirebiliyoruz. Çiftçilerimize tarım danışmanlığı yaparak doğru teknoloji kullanma konusunda da teşvik ediyoruz. Ürünlerimiz Türk patent ile tescillidir. Öğrencilik zamanlarında teknolojimizin altyapısını oluşturarak şirketleştik. Şu anda Samsun Teknopark bünyesinde faaliyet gösteriyoruz. Bafra ilçesinde bir şubemiz var. Sadece tarım sektöründe değil birçok farklı sektörde de Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Arama kurtarma, lojistik, taşıma dronları da geliştiriyoruz” ifadelerini kullandı.
KAHVERENGİ KOKARCA İLE SAVAŞMAK İÇİN ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
Kahverengi kokarca böceği için belediye ve İl Tarım Müdürlükleri ile çalışmalara başladıklarını söyleyen Ünalan, “Şu anda geliştirdiğimiz tohumlama sistemi ile beraber Türkiye’de yeni bir teknolojinin kapısını aralamış olduk. Geliştirdiğimiz teknoloji özellikle çentik bitkisinin tohumlamasında yeni bir çığır açmış oldu. Çünkü çentik bitkisi elle tohumlanan bir bitki. Bu kültür bitkisinin de mekanizasyonuna yeni bir sistem geliştirmiş olduk. Bir adet yurt dışı satışımız oldu ve böylece ihracat çalışmalarımıza da başlamış olduk. Belediye ve Tarım İl Müdürlükleri ile beraber çalışıyoruz. Kahverengi kokarca konusunda savaş yöntemleri ile alakalı çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bizde mevcut İHA’larımızla ve geliştirdiğimiz sistemleri ile beraber çiftçilerimize ve üreticilerimize bu konuda destek olmak için çalışmalar yapmaya başladık. Kahverengi kokarca ile savaşmak için yeni bir teknoloji ile sahaya çıkmayı öngörüyoruz” dedi.
Ersin SARIALİOĞLU
Ersin SARIALİOĞLU