Havaların ısınmasıyla birlikte, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış yaşanması nedeniyle kene mücadelesinin önemi vurgulandı. İl Müdürü İbrahim Sağlam, özellikle tarımsal ve hayvansal üretim yapan çiftçileri KKKA hastalığına karşı uyararak kene mücadelesine dikkat çekti.
KENE MÜCADELESİ
Sağlam, kene mücadelesinin keneleri taşıyan hayvan türlerinin ve hayvanların yaşadığı ortamların ilaçlanmasıyla mümkün olduğunu belirtti. Veteriner hekimler tarafından önerilen kene ilaçlarının kullanılmasıyla hayvanların kene istilasından korunabileceği ve böylece KKKA hastalığına karşı güvende olunabileceği ifade edildi.
HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
KKKA vakalarında yüksek ölüm oranına dikkat çeken İl Müdürü, hastalığın yayılmasını engellemek için kişisel korunma tedbirlerinin oldukça önemli olduğunu vurguladı.
KKKA NEDİR?
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, keneler yoluyla bulaşan ve hayvanlardan insanlara geçebilen viral bir hastalıktır. Hastalık etkeni hayvanlarda belirtiye neden olmasa da, etkeni taşıyan kenelerin teması sonucunda insanlara bulaşabilir. Hastalığın bulaşma yolları arasında kene ısırması, kene çıkarılırken parçalanması, enfekte hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla direkt temas ve enfekte doku/kan teması yer almaktadır.Açık arazi ve kırsal kesimde çalışan ve yaşayanlar, çiftçiler, hayvan bakıcıları, kampçılar, tarım ve orman işçileri, askeri birlikler, veteriner hekimler ve teknisyenler, mezbaha çalışanları, kasaplar, endemik bölgede görev yapan sağlık personeli ve laboratuvar çalışanları risk grubunda yer almaktadır.
RİSK GRUBU DİKKAT
Kenelerin uçma veya sıçrama kabiliyeti olmadığı için genellikle yerde bulundukları belirtildi. Bu nedenle, vatandaşların uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşırken dikkatli olmaları gerekiyor. Risk grubundaki kişilerin böcek kovucu ilaçları vücutlarına sürmeleri veya elbiselerine emdirmeleri önerildi. Kene bulunabilecek yerlere giderken uzun kollu giysiler giyilmesi, pantolonların çorapların içine sokulması ve kapalı ayakkabılar tercih edilmesi önemli korunma yöntemleri arasındadır. Açık renkli kıyafetler kene tespitini kolaylaştırdığı için tercih edilmelidir.
KENE ISIRIĞINDA YAPILMASI GEREKENLER
Kene ısırmasının tespitinde özellikle ebeveynlerin küçük çocuklarının vücutlarını detaylı olarak incelemesi büyük önem taşımaktadır. KKKA'nın erken teşhisi, hızlı seyreden viral ve hemorajik bir hastalık olması nedeniyle hayati önem taşır.Eve gelindiğinde vücudun kene yönünden kontrol edilmesi, kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiği vurgulandı. Kene, zararlı bir cımbızla deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak, çivi çıkarır gibi çıkarılmalıdır. Kene uzaklaştırıldıktan sonra ellerin su ve sabunla yıkanması, ısırılan bölgenin ise iyot çözeltisi, alkol veya deterjanlı su ile temizlenmesi gerekmektedir.
Keneler çıkartılırken öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Ayrıca, keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak veya kolonya/gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmaması gerektiği belirtildi. Görevleri nedeniyle risk grubunda yer alan kişilerin hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske gibi koruyucu ekipmanları kullanmaları gerekmektedir.
Kızarıklık ve yüksek ateş gibi KKKA belirtilerinin görülmesi halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması çağrısında bulunuldu.
Şükran AKÇAY
