Samsun haber - Samsun'un Çarşamba ilçesinde fındık üreticisi Saadettin Minüz, kahverengi kokarca zararlısına karşı odun külüyle mücadele ederek hem verimi artırıyor hem de doğaya zarar vermiyor.
KİMYASAL DEĞİL, DOĞAL YÖNTEM
Çarşamba ilçesine bağlı Yukarı Kestanepınar Mahallesi’nde fındık üretimi yapan Saadettin Minüz, tarım ilacı kullanmadan üretim yapıyor. Sobada yaktığı odunlardan elde ettiği külü elekten geçirip bahçesine seren Minüz, bu doğal yöntemle kahverengi kokarca zararlısından kurtulduğunu ifade etti.
"KÜLLE MÜCADELE ETTİM, KAZANDIM"
Minüz, kül kullanımıyla hem verimi artırdığını hem de çevreye zarar vermediğini belirterek, “Bahçemde kesinlikle kimyasal ilaç kullanmıyorum. Yıllardır kül yöntemini deniyorum. Herkes ilaçlama yaparken ben külle mücadele ettim ve başarılı oldum” dedi.
FİKİR BARAKADA DOĞDU
Kokarcaya karşı kül kullanımını tesadüfen keşfettiğini söyleyen Minüz, “Barakada sobanın külünü temizlerken havaya yayılan tozdan rahatsız olup dışarı çıktım. Geri döndüğümde içerideki kokarcaların hareketsiz olduğunu fark ettim. Bu yöntemi tarlama da uyguladım ve çok olumlu sonuçlar aldım” şeklinde konuştu.
TOPRAK DAHA VERİMLİ HALE GELDİ
Kış aylarında evde biriktirdiği külü bahar aylarında bahçelerine yayan Minüz, sadece zararlılardan kurtulmakla kalmadığını, aynı zamanda toprağın veriminin de arttığını vurguladı. Minüz, geçen sezon 54 randıman fındık elde ettiğini dile getirerek, bu yöntemin ekonomik ve çevre dostu olduğunu belirtti.
İHA

