Samsun haber - Samsun'da 70 yaşındaki Musa Avcı, 55 yıldır saat tamir ederek zamana ayar veriyor.
Mesleğin Azınlığa Düşen Temsilcisi
Saat tamirciliği konusunda Samsun'daki 4-5 usta arasında en tecrübeli olan Musa Avcı, mesleğin giderek yok olduğunu belirtti. Geçmişte 1968-1970 yıllarında Samsun’da 130 saat tamircisinin bulunduğunu ifade eden Avcı, şimdilerde bu sayının 5’e düştüğüne dikkat çekti. Ayrıca, gençlerin bu mesleğe ilgi göstermediğini ve mevcut ustaların da yaşlandığını vurguladı.
Saatlerin En Büyük Düşmanı: Su
Avcı, saatlerin en büyük düşmanının su olduğunu belirtti. Özellikle deniz suyunun saatlere girmesi durumunda tamir edilemeyeceğini, tatlı su kaçışının ise saatin ömrünü kısaltabileceğini ifade etti. Şu anda mekanik saat tamircisi bulmanın zor olduğunu ve bu mesleğin son nesil ustaları olduklarını sözlerine ekledi.
Çin Saatleri ve Kalite Sorunları
Çin menşeli saatlerin piyasada artmasıyla kalite düşüşü yaşandığını söyleyen Avcı, bu saatlerin çoğunlukla tamir edilemeden çöpe atıldığını belirtti. Uluslararası markaların saatlerinin tamirinin ise sadece eski zanaatkarlar tarafından yapılabileceğini söyledi. Ayrıca, akıllı saatlerin ömrünün kısa olduğunu ve bu durumun mekanik saat meraklılarını etkilemediğini de vurguladı.
Mesleğin Geleceği ve Kapanış
Musa Avcı, saat tamirciliğinin geleceğinin karanlık olduğunu ve meslekle ilgili meraklıların yetişmediğini düşündüğünü ifade etti. Kendisiyle birlikte yaşlı ustaların da mesleği bırakmasının ardından, saat tamirciliği konusunda büyük bir boşluk oluşacağını belirtti.
İHA
SAMSUN HABER
Yayınlanma: 27 Ağustos 2024 - 15:00
Samsun'da saat tamirciliğinin son temsilcisi: Musa Avcı
Samsun’da 70 yaşındaki Musa Avcı, 55 yıldır saat tamiri yaparak mesleğin son temsilcilerinden biri olarak biliniyor. Ancak gözlerindeki rahatsızlık nedeniyle bu yılsonunda mesleğini bırakma kararı aldığını açıkladı.
SAMSUN HABER
27 Ağustos 2024 - 15:00
Dükkanı nerede acaba