Samsun Haber - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), dünyada ilk kez uydu ve insansız hava aracı (İHA) destekli görüntülerle, tarım arazilerinde değişken oranlı damla sulama sistemi geliştirdi.
OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü ile Bafra Meslek Yüksekokulu ve sanayi iş birliğinde yürütülen projede, uydudan ve drone’dan elde edilen görüntülerle toprak ve bitki ihtiyaçlarına göre sulama miktarları ayarlanarak su israfının önlenmesi amaçlanıyor.
UYDU VE DRONE GÖRÜNTÜLERİYLE AKILLI SULAMA
OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Selim Köksal, proje hakkında bilgi vererek, büyük tarım arazilerinde toprak ve bitki değişkenliği nedeniyle su ihtiyacının farklılık gösterdiğini ve bu farklılıklara göre sulama yapabilen bir sistem geliştirdiklerini söyledi. Köksal, “Projemizin amacı, uydudan ve insansız hava aracından alınan görüntülerle, sulamanın değişken oranlarla yapılması. Böylelikle suyun verimli kullanılması sağlanacak ve girdi maliyetlerinde ciddi tasarruf sağlanacak.” dedi.
TÜBİTAK DESTEKLİ PROJE
TÜBİTAK ARDEP-1001 programı kapsamında desteklenen “Hareketli Damla Sulama Sistemlerinde Değişken Oranlı Sulama İçin İnsansız Hava Aracı ve Uydu Sistemlerine Dayalı Yönetim Modeli (DOSUYM)” projesi ile OMÜ, Ladik’te deneme sahasında sistemi test etti ve olumlu sonuçlar aldı. Bu teknoloji ile hem yağmurlama hem de damla sulama yapılabilmekte ve farklı bölgelere, farklı miktarlarda su ve gübre uygulanabilmekte.
SU VE GİRDİ MALİYETLERİNDE TASARRUF
Prof. Dr. Köksal, “Sistem sayesinde hem işçilikten hem de diğer girdi maliyetlerinden tasarruf ederek, su kullanımını azaltıp verimi artıracağız. Bu da daha kârlı bir üretim anlamına geliyor.” şeklinde konuştu. Proje, hem Türkiye’de hem de dünyada bu alanda ilk olma özelliğini taşıyor ve sistemin eksiklikleri giderilerek geniş çapta uygulanması hedefleniyor.
Özet:
DHA