Şehrinin turizm potansiyelini artırmak ve ekonomik gelişimine katkı sağlamak amacıyla Samsun, yöresel ürünlere coğrafi işaret tescili almak için çalışmalarını hızlandırdı.
GASTRONOMİ TURİZMİNE YÖNELİK YENİ ADIMLAR
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yetkin Bulut, coğrafi işaret tescili alınacak yöresel ürünlerin Samsun’un turizm pastasından aldığı payı büyüteceğini belirtti. Her ay düzenlenen İl Turizm Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Toplantısı’nda bu konuda yeni fikirlerin masaya yatırıldığını söyleyen Prof. Dr. Bulut, gastronomi turizminin önemine vurgu yaptı.
Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve OMÜ iş birliği ile yürütülen çalışmalarda, şehrin turizm potansiyelini 12 aya yaymak ve tanınırlığını artırmak amacıyla çeşitli projeler hayata geçiriliyor. Şehirde düzenlenecek fuarlar ve etkinlikler önceden belirlenerek, gerekli hazırlıkların tamamlanmasının önemine dikkat çeken Bulut, bu alanda yapılacak çalışmalarla Samsun’un gastronomi turizminde öne çıkacağını ifade etti.
COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALINACAK YÖRESEL LEZZETLER
Toplantıda, Samsun’a özgü coğrafi işaret alınabilecek yöresel lezzetler de sıralandı. Prof. Dr. Yetkin Bulut, “Alaçam’a özgü palamut dolma ve kuzu etinden yapılan köfte, Yakakent’te pancarlı ekmek ve bileği yemeği, 19 Mayıs ilçemize ait salep, Nebiyan fasulyesi ve Nebiyan kestanesi gibi ürünler coğrafi işaret tescili için değerlendirilmeli,” dedi. Bulut, Ladik’te turna balığı ve tandır kebabının, Kavak’ta Çakallı menemeninin de tescil edilebilecek önemli ürünler arasında yer aldığını belirtti.
İLÇELERİN GASTRONOMİ POTANSİYELİ BELİRLENDİ
Prof. Dr. Bulut, ayrıca Tekkeköy’de gama, Canik’te Canik çileği, Ayvacık’ta yayın balığı ve şeker fasulyesi, Çarşamba’da döner ve biber tuzu, Terme’de pirinç ve fındık ezmesi gibi birçok ilçeye özgü lezzetin tescil alınarak gastronomi turizmine kazandırılması gerektiğini vurguladı. Vezirköprü’de uğut marmeladı ve baklalı dolma, Bafra’da ise dondurma, peynir, yoğurt ve kaymak gibi ürünlerin tescil edilmesinin Samsun’un gastronomi turizminde öne çıkmasına katkı sağlayacağını ifade etti.
BAFRA PİDESİ İLE YENİ ÜRÜNLERİN TESCİLİ HEDEFLENİYOR
Dünyanın en iyi ekmeği olarak seçilen ve uluslararası tanınırlığa sahip Bafra pidesinin yanı sıra, yeni tescil edilecek ürünlerin Samsun’un gastronomi turizmine büyük katkı sağlayacağı belirtildi. Bu çalışmalarla Samsun’un sadece doğa ve kültür turizmi değil, gastronomi turizmi ile de adından söz ettireceği ifade edildi.
İHA
SAMSUN HABER
Yayınlanma: 01 Ekim 2024 - 14:51
Samsun gastronomi turizmi ile öne çıkacak
Samsun, gastronomi turizmi potansiyelini artırmak amacıyla yöresel ürünlere coğrafi işaret tescili almak için çalışmalarını hızlandırıyor. İlçelere özgü lezzetlerin tescil edilmesiyle şehrin turizm pastasındaki payının büyütülmesi hedefleniyor.
SAMSUN HABER
01 Ekim 2024 - 14:51