Samsun haber - Samsun, Türkiye'nin sebze ve meyve üretiminde öncü illerinden biri. Kenevir, lahana, karnabahar ve fındık gibi birçok ürünün büyük bir kısmı Samsun'da üretilerek ülkenin dört bir yanına dağıtılıyor. Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü ovaları, Samsun'un tarımda zirveyi zorlamasında önemli bir rol oynuyor.
LAHANA VE KARNABAHARDA ZİRVEDE
Samsun, lahana üretiminde Türkiye genelinde birinci sırada yer alıyor. İlde 63 bin 438 dekar alanda lahana üretilirken, bu üretim miktarı 416 bin 100 tonu buluyor. Karnabahar üretiminde ise Samsun, 17 bin 545 dekar alanda 70 bin 98 ton karnabahar üretimi ile yine Türkiye'de birinci sırada. Samsun, Türkiye genelindeki karnabahar üretiminin yüzde 27,87'sini karşılıyor.
DİĞER SEBZE ÜRÜNLERİ
Samsun, brokoli üretiminde 6 bin 200 dekar alanda 15 bin 500 ton ile Türkiye'de ikinci sırada yer alırken, barbunya fasulyede 6 bin 465 dekar alanda 6 bin 661 tonluk üretim ile üçüncü sırada bulunuyor. Pırasa üretiminde ise 5 bin 496 dekar alanda 19 bin 441 tonluk üretim ile Türkiye'de üçüncü sırada yer alıyor. Turp üretiminde 1,943 dekar alanda 6,568 tonluk üretim ile üçüncü, biber üretiminde ise 49 bin 784 dekar alanda 181 bin 932 tonluk üretim ile altıncı sırada bulunuyor.
TARLA BİTKİLERİ ÜRETİMİNDE SAMSUN
Samsun, tarla bitkileri üretiminde de önemli bir yere sahip. Kenevirde Türkiye'de birinci, çeltik üretiminde ikinci, soya fasulyesinde beşinci, tütün üretiminde beşinci ve ayçiçeğinde dokuzuncu sırada yer alıyor.
MEYVE ÜRETİMİNDE SAMSUN'UN ROLÜ
Samsun'un meyve üretiminde de önemli bir yeri var. Fındık üretiminde 1 milyon 210 bin dekar alanda 112 bin 536 ton üretim ile Türkiye'de ikinci sırada yer alıyor. Kızılcık üretiminde 2 dekar alanda bin 125 ton ile ikinci, kivi üretiminde 5 bin 315 dekar alanda 11 bin 759 ton ile dördüncü sırada bulunuyor. Muşmula üretiminde ise 11 dekar alanda 440 ton üretim ile Türkiye'de dördüncü sırada.
SAMSUN'UN DİĞER MEYVE ÜRÜNLERİ
Samsun, dut üretiminde 4 dekar alanda bin 987 ton ile sekizinci, armut üretiminde 755 dekar alanda 6 bin 159 ton ile on ikinci sırada yer alıyor. Böğürtlen üretiminde 9 dekar alanda 19 ton ile on ikinci, şeftali üretiminde 4 bin 78 dekar alanda 6 bin 819 ton ile on beşinci sırada yer almıyor. Ayva üretiminde 74 dekar alanda bin 320 ton ile on sekizinci, elma üretiminde ise 2 bin 487 dekar alanda 14 bin 338 ton ile Türkiye'de otuzuncu sırada bulunuyor.
İHA
İHA
Türkiyenin en verimli toprakları samsun'da maşallah