Samsun Haber - Samsun’un Havza ilçesindeki kadınlar, domatesleri salça yaparak kış hazırlıklarını sürdürüyor. Geleneksel yöntemlerle domatesleri işleyen kadınlar, bu süreçte makinelerin işlerini kolaylaştırdığını belirtiyor.
DOĞAL ÜRÜNLERLE KIŞA HAZIRLIK Kadınlar, kış aylarında tüketmek üzere hazırlıklarına domates salçası yaparak devam ediyor. Bunun yanı sıra kuşburnu marmeladı, erişte, tarhana ve şeker pancarı pekmezi gibi diğer geleneksel ürünleri de hazırlayan kadınlar, büyük emek harcayarak kışlık yiyeceklerini hazırlıyorlar. DOMATESLER KAYNATILIYOR Salça yapım sürecinde, domatesler doğranarak çuvallarda bekletiliyor. Üç gün boyunca hem suyunu bırakması hem de ekşimesi sağlanan domatesler, makineden geçirilerek kabuk ve çekirdeklerinden ayrılıyor. Ardından bakır kazanlarda 2-3 saat boyunca dikkatlice kaynatılıyor. MAKİNE KOLAYLIĞI Salça yapımında en çok kullanılan domatesleri çekirdek ve kabuğundan ayırmanın eskiden elle yapıldığını belirten Fatma Şimşek, bu işin artık makine yardımıyla daha kolay hale geldiğini vurguladı. Şimşek, "Dört yüz kilo domatesten 80 kilo salça elde ediyoruz," diye ekledi.AA