Samsun’un Vezirköprü ilçesinde 81 yaşındaki Ömer Acar, 72 yıldır el emeğiyle ürettiği bakır semaverleriyle dikkat çekiyor. Çocuk yaşta başladığı sanatında ustalaşan Acar, hem Türkiye’den hem de yurt dışından yoğun ilgi görüyor.
BAKIR SEMAVERLERİN EŞSİZ LEZZETİ
Kendi el emeğiyle ürettiği bakır, pirinç ve bronz semaverlerle tanınan Ömer Acar, bu mesleğin son temsilcilerinden biri. Çocuk yaşta başladığı mesleği bırakmadan sürdüren Acar, “Bakırın içinde pişen yemek ve çay, başka hiçbir yerde bulunmayan bir lezzet sunuyor. Semaverlerin tamamını tek başıma yapıyorum. Yardımcı almadan, A’dan Z’ye bütün aşamaları kendim tamamlıyorum. Benden başka bu sanatı aynı kaliteyle yapan yok” dedi. 6 litrelik bakır semaverleri 20 bin TL’ye, 4,5 litrelik olanları ise 15 bin TL’ye üreten Acar, Kanada, Almanya ve Kuzey İrlanda gibi ülkelere sipariş gönderdiğini de belirtti. Ancak mesleğini devredecek bir çırak bulamamanın üzüntüsünü yaşıyor. “Bu sanatı öğrenmek isteyen yok, ama ben sanatıma aşığım” diyen Acar, yaptığı işin eşsiz olduğunu vurguluyor. VEZİRKÖPRÜ’NÜN COĞRAFİ İŞARETLİ YASSI SEMAVERİ
Vezirköprü’de sadece iki usta tarafından üretilen ve coğrafi işaret tesciline sahip “yassı semaver” de ilgi odağı. Yüzyıllardır geleneksel yöntemlerle üretilen bu semaverler, lezzet farkıyla dikkat çekiyor. Usta Saffet Topal, “Vezirköprü yassı semaverinin dünyada bir eşi yok. Ancak ustalar azaldığı için üretim giderek düşüyor. Bu özel semaverler 700 ile 3 bin TL arasında satılıyor” dedi. Yüzyılları aşan tarihiyle Vezirköprü semaverleri, hem estetik tasarımı hem de sunduğu eşsiz lezzetle kültürel bir miras olarak yaşatılmaya çalışılıyor. İHA
Kendi el emeğiyle ürettiği bakır, pirinç ve bronz semaverlerle tanınan Ömer Acar, bu mesleğin son temsilcilerinden biri. Çocuk yaşta başladığı mesleği bırakmadan sürdüren Acar, “Bakırın içinde pişen yemek ve çay, başka hiçbir yerde bulunmayan bir lezzet sunuyor. Semaverlerin tamamını tek başıma yapıyorum. Yardımcı almadan, A’dan Z’ye bütün aşamaları kendim tamamlıyorum. Benden başka bu sanatı aynı kaliteyle yapan yok” dedi. 6 litrelik bakır semaverleri 20 bin TL’ye, 4,5 litrelik olanları ise 15 bin TL’ye üreten Acar, Kanada, Almanya ve Kuzey İrlanda gibi ülkelere sipariş gönderdiğini de belirtti. Ancak mesleğini devredecek bir çırak bulamamanın üzüntüsünü yaşıyor. “Bu sanatı öğrenmek isteyen yok, ama ben sanatıma aşığım” diyen Acar, yaptığı işin eşsiz olduğunu vurguluyor. VEZİRKÖPRÜ’NÜN COĞRAFİ İŞARETLİ YASSI SEMAVERİ
Vezirköprü’de sadece iki usta tarafından üretilen ve coğrafi işaret tesciline sahip “yassı semaver” de ilgi odağı. Yüzyıllardır geleneksel yöntemlerle üretilen bu semaverler, lezzet farkıyla dikkat çekiyor. Usta Saffet Topal, “Vezirköprü yassı semaverinin dünyada bir eşi yok. Ancak ustalar azaldığı için üretim giderek düşüyor. Bu özel semaverler 700 ile 3 bin TL arasında satılıyor” dedi. Yüzyılları aşan tarihiyle Vezirköprü semaverleri, hem estetik tasarımı hem de sunduğu eşsiz lezzetle kültürel bir miras olarak yaşatılmaya çalışılıyor. İHA