Samsun’un altyapı sorunlarını çözmeye kararlı olan SASKİ Genel Müdürlüğü, yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Kırsal bölgelerde içme suyu projelerini sürdüren kurum, yeni yağmursuyu hattı döşemenin yanı sıra eski kanalizasyon hatlarını da yeniliyor. Atık suları biyolojik arıtma tesislerine ileten 74 atık su terfi merkeziyle, tesislerin sürekli aktif olmasını sağlamak için yoğun çaba harcıyor.
SASKİ’DEN ATIK SU TEMİZLİĞİ
SASKİ Makine İkmal ve Tesisler Dairesi Başkanlığı, Atakum ilçesindeki Yalı, Yeşilyurt, Çakırlar Yalı ve İncesu Yalı mahallelerine hizmet veren 5 atık su terfi merkezinde kapsamlı bir temizlik ve bakım çalışması başlattı. Kanalizasyon şebekelerine karışan kum, taş, çakıl, moloz, ağaç parçaları, tuvalet kağıdı, ıslak mendil, çocuk bezi, plastik ve cam şişeler gibi evsel ve çevresel atıkların tesislere zarar vermesini engellemeye yönelik yapılan çalışmalarda motor, pompa, vana ve çekvalf gibi mekanik ekipmanlar bakım ve onarımdan geçiyor. Ayrıca tesis giriş ızgaraları ve çöktürme havuzları da atıklardan arındırılıyor.
ATIK SU TESİSLERİNE BAKIM YAPILIYOR
SASKİ, atık su terfi merkezlerinin hijyen ve sağlık açısından taşıdığı önemi vurguladı. 1 milyon 680 bin lira bütçeyle yapılan temizlik ve bakım onarım çalışmalarıyla 200 ton atığın temizleneceğini belirtti. Evsel ve çevresel atıkların, tesislerdeki ızgaraların ve havuzların işlevselliğini engellediği ifade edilirken, atıkların pompaların fanlarını aşındırarak su basma kapasitelerini düşürdüğü ve büyük boyutlu atıkların pompaları sıkıştırarak arızaya neden olduğu belirtildi. Kanalizasyon hatlarına atılan evsel atıkların, tıkanıklığa yol açarak atık suyun yaşam alanlarına sızmasına ve kötü kokuya sebep olduğu ifade edildi.
KANALİZASYON TEMİZLİĞİNE DESTEK ÇAĞRISI
SASKİ Genel Müdürlüğü, vatandaşlardan “Temiz Çevre, Sağlıklı Yaşam” anlayışına destek olmalarını ve kanalizasyon şebekelerine atık bırakmamalarını istedi. Yapılan açıklamada, temizlik çalışmaları sırasında kanalizasyon dışında evsel atık harici pek çok cisme rastlandığı, ıslak mendil, kum, taş, çakıl ve ağaç parçalarının giriş ızgaralarından temizlendiği, böylece pompalar ve mekanik tesisatlara yüksek maliyetli zararların önlendiği belirtildi.