Bakan Şimşek peşlerine düşmüş olsa da küçük büyük tüm esnaf nakit alma peşinde. Örnekler o kadar çok ancak başta oto tamircileri olmak üzere özel kurslar 65 bin liralık ödemeyi, doktorlar, dişçiler 8 bin liraya varan muayene ücretini, emlakçılar ise onbinlerce liralık komisyonlarını nakit istiyor.
NAKİT ÖDEME TALEBİ ARTIYORHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kayıp ve kaçağına neden olan haksız kazanç sağlayanların takipçisi olduklarını vurguladı. Son olarak IBAN ile ödeme alanlara ceza kesildi, ancak esnafın nakit ödeme talepleri devam ediyor. Yükselen enflasyon ve azalan alım gücüne rağmen, birçok esnaf 100 bin lira gibi yüksek miktarları nakit almak istiyor. Asgari ücretlilerin kazancının yüzde 29'u vergiye gidiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, 7 bin lirayı aşan ödemelerde banka ve kredi kartı zorunluluğu getiren taslağını tartışmaya açtı. Ancak esnaf, çalışanlardan kesilen vergileri ödemek istemiyor. Örneğin, bir veli özel bir bale kursunun 65 bin liralık ödemesini nakit talep ettiğini belirtti. ATM'lerin 20 bin lira çekim limiti, bu tür ödemeleri zorlaştırıyor; 65 bin lira için 325 adet 200 TL'lik banknot taşımak gerekiyor. Spor aktiviteleri için de peşin ödemeler isteniyor, aylık ücretler 8-15 bin lira arasında değişiyor.
ESNAF NAKİTLE ÇALIŞMAYA YÖNELİYOREmlakçılar, kiralık ve satılık evlerdeki komisyonlarını genellikle nakit talep ediyor. Yeni bir kiracı, 45 bin liralık emlakçı komisyonunu nakit ödediğini belirtti. Nakliyeciler de aynı şekilde 30 bin liralık taşıma ücreti için ATM dolaşmak zorunda kalıyor.
Doktorlar ve dişçiler, muayene ve seans ücretlerini nakit istemekte; IBAN ile ödemeyi kabul etmiyorlar. Maliye, IBAN ile ödeme alan 250 mükellefe 250 milyon lira ceza kesti. Oto tamircileri, kuaförler ve bakkallar da kartlı ödemeye direnirken, bazıları POS cihazı bulundurmuyor.
Esnaf, devletin vergi kesintilerinden şikayet ederek, elden alınan paranın kayıt dışı olduğunu vurguladı.
ÇALIŞANLARIN VERGİ YÜKÜ FAZLA
Esnaf, nakit almanın kayıtdışı olduğunu ve vergi kaçırdığını biliyor, ancak yüksek enflasyon, düşen alım gücü ve artan maliyetler nedeniyle bu yolu tercih ediyor. Çalışanlar ise devletin peşin vergi kesintileriyle zor durumda kalıyor. DİSK AR raporuna göre, asgari ücretli bir işçi 2024'te yaklaşık 104 bin TL vergi ve kesinti ödeyecek. Raporda, Türkiye'de işçilerin toplam vergi gelirlerinin yüzde 16'sını, şirketlerin ise yüzde 15,6'sını ödediği belirtildi.
BAKAN ŞİMŞEK’TEN NAKİT UYARISI
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmasının zorunlu olduğunu belirtti. İşletmelerin, yüksek bankacılık komisyonlarını gerekçe göstererek nakit ödemeye göre daha yüksek fiyat talep etmemesi gerektiğini vurguladı. 1 Temmuz 2024'e kadar tüm mükelleflerin yeni nesil cihaz edinmesi ve banka veya kredi kartıyla ödeme kabul etmesi gerektiğini ifade etti. GİB'in denetimlerinde bu şartları yerine getirmeyenlere ceza uygulanacağını da ekledi. Şimşek, komisyon oranlarının bankalar arasında farklılık gösterdiğini ve tahsilat sürelerinin bu oranı etkilediğini sözlerine ekledi.
YENİ NESİL CİHAZ ZORUNLULUĞU
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı bankaların komisyon oranlarının son dönemde düştüğünü belirtti ve vatandaşların kendilerine banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunulmayan durumları Gelir İdaresi'ne ihbar edebileceğini açıkladı. Şimşek, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almak zorunda olan mükelleflere yalnızca POS cihazı veren bankalara ceza kesileceğini vurgulayarak, bu ceza tutarının 200 bin liraya yükseldiğini ve her yıl artacağını ifade etti. Ayrıca, bankaların hatalı POS cihazlarını değiştirmemesi durumunda da cezalar uygulanacağını belirtti.
ekonomim