Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin büyüme rakamları hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, üçüncü çeyrekte büyümenin dengelendiğine ve iç talebin büyümeye katkısının azaldığına işaret etti.
İKİNCİ ÇEYREK BÜYÜME VERİLERİ AÇIKLANDI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,5, çeyreklik bazda ise yüzde 0,1 büyüme kaydetti. Bu sonuçlar, ekonomideki genel büyüme trendini gösteriyor.
İÇ TALEP VE NET DIŞ TALEP ÜZERİNDEKİ ETKİLER
Şimşek, ekonomi politikalarının iç talebin büyümeye katkısını sınırladığını belirtti. İç talebin büyümeye katkısı 1,2 puana düşerken, net dış talebin büyümeye 1,3 puan pozitif katkı sağladığı görüldü.
EKONOMİK İYİLEŞME VE MAKRO FİNANSAL İSTİKRAR
Şimşek, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "Kırılganlıkları önemli ölçüde azalttığımız zorlu bir dönemi geride bıraktık. Büyümede dengelenme başladı, cari açık daraldı, risk primi azaldı, dış kaynak girişleri arttı, rezervler iyileşti ve dezenflasyon sürecine girdik," dedi. Ayrıca, işsizlik oranının yüzde 8,8 ile yatay seyrettiği ve istihdamın bir önceki çeyreğe göre 205 bin kişi arttığı bilgisini verdi.
GELECEK BEKLENTİLERİ VE ORTA VADELİ PROGRAM
Şimşek, güçlenen makro finansal istikrarın ve öngörülen daha destekleyici küresel koşulların, dezenflasyonun büyüme üzerindeki kısa vadeli etkilerini sınırlamasını beklediklerini belirtti. Ayrıca, Orta Vadeli Program’ın (2025-2027) yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacağını ve bu programın güven ve istikrar ortamını pekiştireceğini vurguladı.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME İÇİN KARARLI POLİTİKA
Şimşek, kalıcı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürülebilir büyümenin zeminini güçlendirmek için gereken politikaların kararlılıkla uygulanacağını belirtti. Bu kapsamda vatandaşların refahını artırmayı hedeflediklerini ifade etti.
sözcü