Lübnan’da ard arda yaşanan saldırılar, dünya gündeminde çarpıcı bir etki yarattı. Birçok Hizbullah üyesinin cebindeki çağrı cihazlarının patlaması sonucu can kaybı ve yaralı sayısı hızla arttı. 'Güvenli' olarak düşünülen bu cihazların kullanılması, beklenmedik sonuçlar doğurdu. Olay, akıllı telefonların da benzer bir tehlike taşıyıp taşımadığı sorusunu gündeme getirdi.
ÇAĞRI CİHAZLARI GÜVENLİK SORUNU
Salı günü, akıllı telefonunu cebinde taşıyanlar, Hizbullah üyelerinin yaşadığı olaylar sonrası "Ya telefonumuz cebimizde patlarsa?" sorusunu sormaya başladı. Çağrı cihazlarının patlaması sonucunda 9 kişi hayatını kaybederken, 3 bin kişi yaralandı. 2000'lerin başından beri Hizbullah tarafından kullanılan bu cihazlar, 'güvenli iletişim' sağlamak amacıyla tercih ediliyordu. Özellikle 'Gold Apollo Rugged Pager AR924' modeli, 17 Eylül 2024'te aynı anda patlayarak büyük bir güvenlik açığına işaret etti. Lübnan'ın farklı bölgelerinde telsiz cihazlarının patlatılmasıyla devam eden bu saldırılar hakkında Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, yerli üretim ve ASELSAN detaylarını da içeren açıklamalarda bulundu.
LÜBNAN’DA ÇAĞRI CİHAZI PATLAMALARI17 Eylül 2024'te, 7 Ekim 2023'te başlayan savaşın yıl dönümüne kısa bir süre kala, Lübnan ve Suriye’deki Hizbullah üyelerinin çağrı cihazları İsrail’in hedefi oldu. Yaklaşık 30 dakikada art arda patlayan cihazlar nedeniyle 9 kişi hayatını kaybederken, 2,800 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenler arasında Hizbullah milletvekili Ali Ammar’ın oğlu da bulunuyor. İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mucteba Amani saldırıda bir gözünü kaybetti. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın çağrı cihazının ise zarar görmediği bildirildi. Ertesi gün, İsrail bu kez telsiz cihazlarını hedef aldı ve Lübnan'dan patlama sesleri yükseldi. Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, bu olaylara dair önemli açıklamalarda bulundu.
HİBRİT SALDIRI ANALİZİ
Lübnan'daki çağrı cihazı patlamaları, uluslararası medyada geniş yer buldu ve uzmanlar olayı incelemeye başladı. Bu patlamalar, "Dünya üzerindeki 7.7 milyar telefon da patlar mı?" sorusunu gündeme getirdi. Siber güvenlik uzmanı Osman Demircan, durumu hibrit bir saldırı olarak tanımlayarak, cihazların donanımsal zemin hazırlığı ile yazılımsal eklemelerle patlatıldığını vurguladı. Cihazların içinde patlayıcı olup olmadığını sorgularken, pilin içine yerleştirilen bir bombanın uzaktan tetiklenebileceğini ancak bunun düşük bir olasılık olduğunu belirtti.
PATLAMA DÜZENEĞİ TEORİLERİ
Osman Demircan, bu cihazların pil sistemine önceden entegre edilmiş bir patlama düzeneği ile doğru zamanda patlatılmak üzere bekletilmiş olabileceğini ifade etti. Tedarik zincirinin önemine dikkat çekerek, üretici firmanın suçlu olmayabileceğini ve en kolay değişikliğin pil kısmında sağlanabileceğini vurguladı. Hizbullah'a yakın kaynaklar, çağrı cihazlarının yaklaşık 5 ay önce satın alındığını da açıkladı. Bu durum, güvenlik açığı ve tedarik zincirindeki zafiyetlere işaret ediyor.
milliyet