Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Meslek Yüksekokulu’nda görev yapan Öğr. Gör. Dr. Şeyma Yücel’in liderliğindeki proje, TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje, tarımda önemli bir sorun olan Fusarium solgunluğuna karşı dayanıklı marul çeşitlerinin geliştirilmesini amaçlıyor.
PROJENİN AMACI VE KAPSAMI
“Nitelikli Kıvırcık Marul Hatlarının Fusarium solgunluğu (Fusarium oxysporum f. sp. lactucae)'na Dayanıklılık Düzeylerinin Belirlenmesi ve Kombinasyon Islahı ile Dayanıklı Marul Çeşit Adaylarının Geliştirilmesi” başlıklı proje, kıvırcık marul hatlarının dayanıklılık düzeylerini analiz ederek yerli ve rekabetçi marul çeşitleri geliştirmeyi hedefliyor. Üretici ve tüketici beklentilerine uygun, yüksek verimli ve kaliteli çeşitler elde edilmesi planlanıyor.
YERLİ ÇEŞİTLERLE İTHALATA KARŞI REKABET
Proje kapsamında geliştirilecek marul çeşitleri, Fusarium solgunluğu hastalığına karşı dayanıklılık gösterirken ithal marul çeşitleriyle rekabet edebilecek özelliklere sahip olacak. Bu sayede Türkiye’nin tarımsal üretimde dışa bağımlılığı azaltılacak.
PROJE EKİBİ VE KATKILAR
Projede Dr. Şeyma Yücel’in yanı sıra Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Balkaya, Prof. Dr. İsmail Erper, Arş. Gör. Elif Yıldırım araştırmacı olarak görev alacak. Sümeyye Güney ise bursiyer olarak ekibe destek verecek.
TARIM SEKTÖRÜNE KATKI
Projenin çıktıları, Türk tarım sektörüne yüksek kaliteli, dayanıklı ve yerli marul çeşitleri kazandırarak hem üreticilere hem de tüketicilere fayda sağlayacak. Ayrıca, sürdürülebilir tarım uygulamalarına katkı sunması bekleniyor.
Metin KAYNAR