Tarlada, bahçede yaşanan ürün hasadının bir benzeri de yetiştiricilikle elde edilen deniz ürünlerinde yaşanıyor. İhracat rekorları kıran Türk somonunun Trabzon’un Arsin ilçesi açıklarında, denizde bulunan kafeslerden hasadına başlandı. Türk somonu, öncelikle yumurtaları büyümesi için baraj göllerindeki kafeslere koyuluyor. Kafeslerde büyümeye başlayan somonlar, 100 ila 800 gram arasında bir ağırlığa gelince barajlardan alınarak denizlerdeki çelik kafeslere yerleştiriliyor.
BALIKLAR 2,5 KİLOGRAMA GELİNCE HASAT EDİLİYOR
Belli aralıklarla beslenen somonlar, yaklaşık 2,5 kilogram ağırlığına vardığında hasatları gerçekleştiriliyor. Kafeslerdeki balıkları vinçle teknelerde bulunan buz dolu su tanklarına alınıyor. Trabzon’un Arsin ilçesinde de Türk somonunun hasadının yapılması için gece teknelerle kafeslerin yanına giden su ürünleri yetiştiricileri, kafeslerdeki balıkları vinç ve ağ yardımlarıyla teknelerde bulunan buz dolu olan su tanklarına aldı.
BALIKLAR KAMYONLARLA FABRİKALARA GÖTÜRÜLDÜ
Buradan kıyıya çıkarılan somonlar, işlenmek için kamyonlarla balık fabrikalarına götürüldü. Fabrikadaki işlemleri tamamlanan Türk somonları birçok ülkeye ihracat ediliyor. 2022 yılında 49 bin 196 ton ihraç edilen somondan 363 milyon 102 bin 216 dolar olan gelir elde edilirken, bu rakam 2023 yılında 63 bin 161 tona yükselirken, bunun karşılığında 396 milyon 315 bin 453 dolar ihracat geliri elde edildi.
İHA
Güncel
Yayınlanma: 08 Mayıs 2024 - 11:15
Türk somonu hasadı başladı
Trabzon’un Arsin ilçesinde su ürünleri yetiştiricileri, Türk somonunun hasadının yapılması için teknelerle harekete geçti
Güncel
08 Mayıs 2024 - 11:15