ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLMEKTE
Sağlık Bakanlığı’nın sosyal medyadan yaptığı açıklama: "Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmamaktadır. Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil virüsü enfeksiyonu, 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir. Hastalarımızın takip ve tedavilerine devam edilmektedir. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte ve süreç hassasiyetle takip edilmektedir." diye belirtti.
BATI NİL VİRÜSÜ NEDİR?
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Dairesi Başkanlığı'nın aktardığı bilgiye göre Batı Nil virüsü; insanlarda nörolojik hastalıklara ve ölümlere neden olabilen, insanlara sıklıkla enfekte sivrisineklerin sokması ile bulaşan viral bir hastalık olarak tanımlanıyor.
BATI NİL VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
Batı Nil Virüsünün (BNV) yaşam döngüsünde, yabani kuşlar ana konaktır. Kuşlardan kan emen sivrisinekler, hastalık etkenini insanlara, bazı memelilere (at gibi) ve yabani kuşlara taşırlar. Virüs insanlara esas olarak hastalığa sebep olan virüsü taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşır. Virüs kırkın üzerinde sivrisinek türünden izole edilmiş olmasına rağmen daha fazla sıklıkla görülen cins Culex cinci sivrisinekler tarafından taşınırlar.
BATI NİL VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELER?
Batı Nil Virüsü'nün kuluçka süresinin 3-14 gün olduğu kaydedilirken, hastalığın belirtileri ise şöyle sıralanıyor: Ateş, aş ağrısı, halsizlik, kas ağrıları, bulantı, kusma, Karın ağrısı ve ishal, cilt döküntüsü, kas titremesi ve kasılmalar, uyku hali Koma. Virüsün, özellikle yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için daha riskli olduğu ifade ediliyor.
birgüngazetesi