Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Elazığ'da saat 17.04'te 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntı, yerin 16,22 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 5.1, derinliğini ise 5 kilometre olarak duyurdu. Deprem, çevre illerde de hissedildi.
Elazığ'da Deprem Sonrası İlk Açıklamalar
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Elazığ'da meydana gelen depremin ardından herhangi bir olumsuz durum olmadığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, "Şu an için tespit edilen olumsuz bir durum bulunmamaktadır." şeklinde açıklamada bulundu.
"İlk 3 Günde Artçı Sarsıntılar Olabilir"
Depremle ilgili değerlendirmelerde bulunan Yer Bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamalarda, "Elazığ’da meydana gelen depremin ardından 4 büyüklüğüne kadar artçı sarsıntılar olabilir. Bu süreç ilk 3 gün içerisinde devam edebilir" dedi.
"Elazığ'ın Zemi Sorunlu"
Tüysüz, 2020'deki büyük depremin Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana geldiğini ve Elazığ’a uzak olsa da şehrin zemin yapısının kötü olmasından dolayı bu depremin ciddi hasarlara yol açtığını belirtti. "Elazığ'ın zemini bu tür sarsıntılara daha duyarlı" diyen Tüysüz, bu sebeple olası artçılardan kaynaklanabilecek risklerin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.
"Büyük Bir Deprem Beklenmiyor"
Tüysüz, Elazığ'daki son depremle ilgili olarak, "Bu fay üzerinde, 1700’lü yıllarda bir deprem olmuştu. Sonraki yıllarda, özellikle 2010'larda, 4-5 büyüklüğünde sarsıntılar olmuştu. Bugün olan 5 büyüklüğündeki deprem ise ciddi bir hasar yaratmaz. Bu fayda büyük bir depremin olması beklenmiyor" ifadelerini kullandı.
"Fay Segmentlerinin Kırılması 200-300 Yıl Sürer"
Tüysüz, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın çeşitli segmentlerden oluştuğunu belirterek, "Bir segment kırıldıktan sonra 200-300 yıl boyunca yeniden deprem üretmez. 2020’deki büyük depremde, fayın bir segmenti kırıldı ve bu yüzden bu bölgeden bir süre deprem beklemiyoruz" dedi.
"Palu, Bingöl ve Yedisu Çevresi İçin Uyarı"
Son olarak, Tüysüz, bölgede dikkat edilmesi gereken 3 riskli alanı vurguladı: "6 Şubat depreminin ardından ve tarihsel depremlerin tekrarlanma aralıkları nedeniyle Palu, Bingöl ve Yedisu çevresi üzerinde uzun süredir uyarılar yapıyoruz. Bugünkü deprem de, daha önce kırılmış bir fay segmenti üzerinde meydana geldi."
Tüysüz, bu bölgelerdeki potansiyel deprem riskinin halen yüksek olduğunu belirterek, gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti.
ntv.com