Diyetisyen Cemre Balkan, kafein ve şekerli içeceklerin, sıcak havalarda özellikle hamilelerde dehidrasyona ve kan şekeri dalgalanmalarına neden olabileceğini belirterek, suyun içerisine meyve dilimleri ve çubuk tarçın atarak da tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını söyledi. Hamilelik, her kadının hayatında özel ve önemli bir dönem olarak dikkat çekiyor. Bu süreçte sağlıklı ve dengeli beslenmek, anne adayının ve bebeğin sağlığı için büyük önem taşıyor.
Yaz Aylarında Sıvı Tüketiminin Önemi
Medicana International Samsun Hastanesi Diyetisyenlerinden Cemre Balkan, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte vücudun sıvı ihtiyacının da arttığını vurguladı. "Dehidrasyonu önlemek için günde en az 8-10 bardak su içilmelidir. Ayrıca taze sıkılmış meyve suları, ayran gibi sağlıklı içecekler ve ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilebilir" dedi. Ancak, diğer bitki çaylarının doktor ya da diyetisyene danışılmadan tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Örneğin, adaçayının gebeliğin ilk aylarında kasılma ve düşük oluşumunu tetiklerken, sonlarında erken doğuma sebep olabileceğini ifade etti. Bol su tüketimi, özellikle sıcak havalarda ve gebeliğin son trimesterindeki ödem oluşumu açısından da faydalıdır.
Beslenme Alışkanlıklarına Dikkat
Diyetisyen Balkan, sıcak havalarda kafein ve şekerli içeceklerden kaçınılması gerektiğini belirterek, hafif, sindirimi kolay ve besleyici öğünlerin tercih edilmesini önerdi. "Salatalar, sebze yemekleri, ızgara tavuk veya balık gibi protein kaynakları ile dengeli öğünler hazırlanabilir. Gebeliğin son dönemlerinde oluşabilecek mide yanması açısından da az ve sık beslenmek, yağlı ve şekerli besinlerden uzak durmak iyi bir tercih olacaktır" dedi. Ayrıca, yaz aylarında bolca bulunan taze meyve ve sebzelerin tüketilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle su içeriği yüksek olan karpuz, kavun, şeftali ve kiraz gibi meyvelerin tercih edilebileceğini söyledi. Ancak, gebelik şekeri riski olanların düşük glisemik indeksli meyveleri tüketmeleri gerektiğini hatırlattı.
Diğer Önemli Hususlar
Hamilelikte dikkat edilmesi gereken diğer hususlar arasında tuz tüketiminin azaltılması, taze baharatların kullanılması ve magnezyum ile potasyum içeren besinlerin tercih edilmesi yer alıyor. Balkan, aşırı tuz tüketiminin vücutta su tutulmasına ve ödem oluşumuna neden olabileceğini belirtti. "Bu nedenle tuz tüketimi azaltılmalı, bunun yerine taze baharatlar kullanılabilir" dedi. Ayrıca, yaz aylarında terle kaybedilen mineralleri dengelemek için kuru baklagiller, mercimek, tam buğday ekmeği, muz ve bademin tüketilmesini önerdi. Güneş ışığının D vitamini alımı için önemli bir kaynak olduğunu, ancak zararlı etkilerinden korunmak için sabah erken saatlerde veya akşamüstü güneşe çıkılmasını ve uygun güneş koruyucu kullanılması gerektiğini belirtti. Bebeğin gelişimi için protein ve kalsiyum alımının kritik öneme sahip olduğunu ifade eden Balkan, süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri, yumurta, baklagiller ve yağsız etlerin düzenli olarak tüketilmesini önerdi. Son aylarda kabızlık görülme sıklığının artabileceğini belirterek, lif ve posadan zengin beslenmeye, bol su tüketmeye ve fiziksel hareket etmeye önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Kayısı, erik, yulaf, kuru baklagiller ve incirin beslenmeye eklenebilecek gıdalar arasında olduğunu belirtti.
İHA