Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Maymun Çiçeği hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu, Türkiye'de şu ana kadar bu hastalığa dair herhangi bir vaka tespit edilmediğini belirtti. Ayrıca, çiçek aşısı olan kişilerin Maymun Çiçeği'ne karşı %85 oranında korunduğunu ifade etti.
BİLİM KURULU VE HAZIRLIKLAR
Bakan Memişoğlu, hastalığın ülkemize ulaşması durumunda alınacak önlemler için bir Bilim Kurulu oluşturduklarını ve gerekli hazırlıkları tamamladıklarını duyurdu. Bilim kurulu ile birlikte, tüm senaryoları değerlendirdiklerini ve gereken planlamaları yaptıklarını belirtti.
SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN REHBER YAYINI
Sağlık Bakanlığı, Maymun Çiçeği virüsü ile ilgili detaylı bir rehber yayımladı. Rehberde hastalığın mikrobiyolojisi, bulaşma yolları, belirtiler ve tedavi yöntemleri gibi pek çok konu ele alındı.
VİRÜSÜN BULAŞMA YOLLARI VE BELİRTİLERİ
Maymun Çiçeği virüsü, enfekte hayvanların kan ve vücut sıvıları ile doğrudan temasta veya ısırık yoluyla insanlara bulaşabiliyor. İnsanlar arasında ise temas ve ortak eşya kullanımı yoluyla geçiş gösterebiliyor. Belirtiler arasında ateş, halsizlik, baş ağrısı, kas ağrısı ve cilt döküntüleri yer alıyor. Kuluçka Süresi genellikle 6-14 gün arasında değişiyor.
SEMPTOMLAR VE TEDAVİ SÜRECİ
Semptomlar genellikle 2-4 hafta sürüyor ve genellikle kendi kendini sınırlıyor. Ancak, hastalık ağır vakalara yol açabiliyor. Orta Afrika'da ölüm oranı %10, Batı Afrika'da ise %1 olarak raporlanmışken, pandemik formunda bağışıklık sistemi normal kişilerde ölüm oranı binde 1'in altında.
Bakan Memişoğlu, çiçek aşısı olanların büyük bir koruma sağladığını belirterek, ülkemizde bu hastalığın görülmemesi için gereken tüm önlemleri aldıklarını vurguladı.
sondakika