Günlük hayatta birçok rolümüz bulunmakta. Kimi zaman eş, arkadaş kimi zaman anne/baba, çocuk, abla/abi/kardeş…
Hangi rolde olursak olalım, kurduğumuz ilişkiler içerisinde belli sınırlarımız vardır.
Sınırlarımızın nerede başlayıp nerede bittiği, yaşam tarzımıza, kişilik yapımıza, örf ve adetlerimize göre değişkenlik gösterir. Sınırlarımız bizi bir birey olarak tanımlar ve neyi yapıp neyi yapmayacağımızı fark etmemizi sağlar.
Bireysel olarak seçtiğimiz sınırlar ve buna bağlı gelişen karşılıklı ilişkiler yaşam kalitemizi ciddi ölçüde etkiler.
Sınır koymak, psikolojik olarak da birçok fayda sunar. Kendi sınırlarını belirleyen bireyler, daha az stres ve kaygı hissederler. Hangi durumlarda rahatsız hissettiğimizi veya hangi konularda kendimizi baskı altında hissettiğimizi belirlemek bu bakımdan önemlidir.
İlişkilerimizde sınırlar koyabilmek ve kişisel önceliklerimizi belirlemek sağlıklı bir iletişim geliştirmek açısından değerlidir. Birçok insan, sınır koymanın kabalık ve bencillik olduğunu düşünebilir. Ancak, sınır koymak aslında kendimize ve karşımızdaki kişiye duyduğumuz saygının bir göstergesidir.
Sınır koymamız gerektiği zamanlar birtakım korkular hissedebiliriz. Terkedilme korkusu, dışlanma korkusu ve reddedilme korkusuyla karşımızdaki kişinin isteklerini iyi geçinebilmek için hayır diyemeden yerine getirmek zorunda hissedebiliriz.
Rahatsız olduğumuz durumları ifade edemediğimiz için yaşadığımız sıkıntıları içimize atmanıza yol açar ve psikolojik sağlığımız olumsuz yönde etkilenir. Yaşanılan bu sıkıntılar ani ve yersiz öfke patlamaları olarak ortaya çıkar.
Sınır koyma konusunda eğer ustalaşırsak psikolojik olarak çok güçlü ve özgür hissedebiliriz. Ve yaşamımız daha kaliteli hale gelir.
Sınırlarımızı net bir şekilde belirlemek ve ortaya koymak her zaman çokta kolay olmayabilir.
İlişkilerinize Sağlıklı Sınırlar Oluşturabilmek İçin Yapmamız Gerekenler:
1-Her ilişkiniz farklı dinamiklere sahiptir. İlişkilerinizdeki önceliklerinizi belirleyin ve kime ne konuda sınır koymanız gerektiğine karar verin.
2-Duygu ve düşüncelerinizi karşı tarafa açık ve net bir şekilde iletmeye özen gösterin
3-Sınırlarınızı ifade ederken üslup çok önemlidir. Karşılıklı saygıyı bozmadan, kişiyi incitmeden, terslemeden ve kırmadan sınırlarınızı ifade etmeniz gerekir.
4-Hayatınızın merkezinde bir başkası değil kendiniz olduğunu unutmayın.
5-Verdiğiniz kararların arkasında durun
6-Kendinize özel zamanlar yaratın.
7-Sınırlarınızı çok katı, değişmez ve zorlayıcı oluşturmamaya özen gösterin. Sağlıklı sınırlar belirlidir, duruma ve kişiye göre esneklik sağlanabilir ve tutarlıdır.
8-Hayır diyebilmek bizim kültürümüzde zor olsa da neyi neden yapamadığımızı karşımızdaki kişiye anlatmak ve duygularımızı da aktarmak gerekir. Kibar bir şekilde reddedin.
Unutmayın, sağlıklı ilişkilerde sınırlar bir duvar değil, karşılıklı anlayış ve saygı köprüsüdür.
Sınır koymayı beceremediğim her insandan kazık yedim :(