Bazı insanlar, bir problem yaşadıklarında konuşmaktan ve o problemin etkilerini yaşamaktan kaçınırlar. Bir sorun olduğunda, sanki hiçbir şey olmamış gibi yaşamaya, problemi yok sayarak hayatlarına devam etmek isterler.
Buradaki amaç, problemlerle yüzleşmemek, problemin yarattığı sorumluluklardan ve sıkıntılardan uzak kalmaya çalışmaktır.
‘Bizi rahatsız eden şeylerden kurtulmaya çalışmamızın nesi kötü?’ dediğinizi duyar gibiyim. Ancak sorunları bastırmak kişiyi gerçeklerden uzaklaştırıp sorunun çözümünü imkansız hale getirdiği için çok risklidir. Kişinin hem fizyolojik hem de ruh sağlığını önemli ölçüde etkilemektedir.
Problemlerden kaçınmak kısa vadede rahatlama sağlasa da uzun vadede sorunların daha da büyümesine hatta çözümsüz hale gelmesine yol açabilir. Çözüm getirilmemiş, yok sayılmış her sorun kişinin yaşamında farklı formlarda tekrar tekrar ortaya çıkar. Üstü örtülmeye çalışılan her sorun kişiyi huzursuz, gergin ve mutsuz hissettirir.
Bir şeyi yok saymanın olmadığı anlamına gelmediğini fazla bir zaman geçmeden anlarız. Bir sorun varsa oradadır ve biz o sorunu çözmeden de ortadan kalkmayacaktır.
Peki ne yapabiliriz?
Sorunlardan kaçmak yerine onlarla yüzleşmeyi tercih etmeliyiz.
Ama sorunlarımızdan kaçmayı bırakıp onlarla yüzleşmeye başlamak, sancılı bir süreci ve mücadeleyi göze almayı gerektirir.
Gerçeklerle yüzleşme cesareti göstermek kişisel büyüme, sağlıklı ilişkiler kurma ve problemleri çözme sürecinde önemli adım atmamızı sağlayabilir.
Gerçeklerle yüzleşme sürecinde yaşayacağımız sancıyı azaltabilmek için yürüyüş, meditasyon ve yoga yapabiliriz. Günlük rutinimize yazı yazmayı ve günlük tutmayı ekleyip kendimize dahi itiraf etmekten çekindiğimiz gerçekleri yazıya dökebiliriz. Gerekli görürsek eğer profesyonel destek almaktan da çekinmemeliyiz.
Sorunlarla yüzleşmenin birçok faydası vardır. Bunlardan bazıları:
-Duygusal dayanıklılığın artmasına yardımcı olur.
-Kişinin travmalarını kabul etmesine, çözümlemesine ve bunlarla baş etmesine yardım eder.
-Depresyon, anksiyete vb. ruhsal bozuklukların önüne geçer.
-Kişinin farkındalık kazanmasını sağlar.
-Kişinin öz güveninin artmasına yardımcı olur.
-Kişinin öz saygı ve öz şefkat edinmesini sağlar.
-Alkol ve uyuşturucu madde bağımlılıklarının önüne geçer.
-Yalnız kalma korkusunu önler.
Var olan sorunu yok saymaya çalışmak, evin tozunu halı altına süpürüp ev temiz demeye benzer. Oysa halının altında o tozun durduğunu biliriz. Yapılması gereken, o tozun evden süpürülmesidir.
O zaman ne yapıyoruz süpürgelerimizi elimize alıp halının altını temizlemeye başlıyoruz.
Gerçeklerle yüzleşme cesaret ve gücünü gösterebildiğiniz bir hafta olması dileği ile görüşmek üzere…
Var olan sorunu yok saymaya çalışmak, evin tozunu halı altına süpürüp ev temiz demeye benzer.bayıldım