Türk-İş'in her ay yaptığı araştırmanın temmuz ayı sonuçlarına göre Türkiye’de açlık sınırı 19 bin 234 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 62 bin 653 TL’ye yükselmişken;
En düşük emekli aylığına gelen zam henüz hesaba geçmedi bile geçmemişken,
Üstelik daha geçen ay, elektrik tarifesine yüzde 38 zam yapılmışken dün de meskenlerin doğal gaz tarifesine gelen yüzde 38'lik zam haberiyle tir tir titredik. Üstelik temmuz ayının kavurucu sıcaklarına rağmen.
Aylık kazancım 62 bin 652 TL'den az olduğu için 'fakir' sınıfındayım ve daha şimdiden kışın ödeyeceğim doğalgaz faturalarını düşünür oldum.
Bir taraftan da şaşkınım. Dezenflasyonla mücadelede böyle mi oluyor diye…
Elektrikten doğal gaza, peşinden de iğneden ipliğe zam geleceğini bile bile.
Bu ülkede artık tam olarak anladık ki enflasyonda düşüş ancak TÜİK marifeti ile mümkün.
Yoksa elektrik ve doğal gaz tariflerine yüzde 38 zam yapılırken, enflasyonun düştüğü nerede görülmüş.
Sosyal medyada 'Dünyada doğalgaz fiyatı yüzde 50 düştü, Türkiye'de yüzde 38 zam geldi.
Haber bu kadar trajikomik' paylaşımları yapılıyor.
Hakikaten ağlanacak halimize gülüyoruz. Düşünsenize; asgari ücrete zam yok; çaya, şekere motorine, elektrik ve doğalgaz tarifesine zam üstüne zam geliyor. Sonra da 'enflasyonla mücadelemiz sürüyor.' diyorlar.
Bu zamlarla enflasyon tek haneye ancak 2030 yılında düşer. O da bir ihtimal!
ORTADOĞU ATEŞ TOPU
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için bulunduğu Tahran'da düzenlenen saldırı sonucu yaşamını yitirdi.
Artık net olarak anlaşıldı ki, Biden'in başkanlık yarışından çekilmesinin ardından ABD'deki karışık siyasi ortamdan yararlanan Netahyahu, İsrail açısından doğru zamanlamayla 12 saat arayla önce Lübnan, ardından da Tahran'daki bu iki saldırıyı gerçekleştirme emrini verdi.
Zamanlamasını neden doğru dedim İsrail açısından çünkü başkanlık seçimlerine sadece haftalar kala, Washington yönetimi siyasi açıdan en dağınık dönemini yaşıyor.
Ve İsrail'in 12 saat içinde gerçekleştirdiği kritik iki suikast, Gazze'deki çatışma ortamını tüm bölgeye yayma amacı taşıyor.
Uluslararası siyaset ve terör uzmanları da Haniye suikastının savaşı tüm bölgeye yayabilecek tehlikeli bir olay olduğuna dikkati çekiyorlar.
Ortadoğu'daki ateş topunun kitlesel bir savaşa evrilmesi ihtimali var mı derseniz, ben o kadar büyüyeceğine ihtimal vermiyorum.
Neden mi?
Demokratların başkan adayı olacağı artık kesinleşmiş durumdaki Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Netenyahu'nun Kongre konuşmasına bir mazeret ortaya koyup katılmayarak, İsrail Başbakanı'na karşı soğuk tavrını ortaya koydu bile.
Ayrıca yaptıkları ikili görüşmenin ardından da Harris'in "derhal ateşkese" vurgu yapmasını hatırlayınca, Netanyahu için alarm zillerinin çaldığı görülüyor.
Ya Trump seçilirse mi diyorsunuz. Onun tavrı zaten belli; "Başkan seçilemezsem 3. dünya savaşı çıkar" dememiş miydi?
***
The Economist dergisi, Çin’in bu yılın ilk yarısında yaptığı yüklü alımlarla özellikle petrol, doğalgaz, bakır ve tahılda ciddi stoklar oluşturduğuna dikkat çekerek, bunun, yeni jeopolitik gerginliklerin habercisi olduğu ve “olası bir savaşa karşı hazırlık” amacı taşıdığı iddiasında bulundu.
***
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Yeni Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili olarak, programın bu yıl normal olarak güncelleneceğini ve eylülün ilk haftasında yayınlanacağını söyledi. Yılmaz, "Bu yıl 2025-2027 dönemini kapsayacak şekilde, yine 3 yılı kapsayacak şekilde güncellenecek. Bu normal bir güncelleme, yani olağanüstü bir durum söz konusu değil" dedi.