Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya’nın “Türkiye'deki şirketler enflasyonist ortamı kullanarak normalde alması gereken karlardan daha yüksek fahiş karlar elde ediyorlar" sözleriyle başlayan tartışmalara ilişkin düşüncelerimi dünkü yazımda paylaşmıştım.
Hele de İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan'ın 'Siz önce enflasyon sepetindeki malların gerçek fiyatlarını öğrenin' demeye getirdiği sözleriyle bu tartışmalar daha da alevlenmişti.
Aslında bu tartışmanın başka bir yönü daha var.
Bilindiği gibi gerek Maliye Bakanlığı gerek Ticaret Bakanlığı bu enflasyonist ortamda, fırsatçılık yaparak fahiş fiyatlara yol açan, etiketlerini her gün değiştiren ticarethanelerin denetlemesine büyük önem veriyor.
Ya da biz öyle zannediyoruz.
Çünkü eğer TÜİK Başkanı'nın söylediği gibi “Türkiye'deki şirketler enflasyonist ortamı kullanarak normalde alması gereken karlardan daha yüksek fahiş karlar elde ediyorlar"sa ortada ciddi bir denetim sorunu var demektir.
Bazı firmalar fırsatçılık yaparak enflasyonun da ötesinde fahiş zamlar yaparak, fahiş karlar elde ediyor olabilirler.
Yani mutlaka fahiş fiyat artışı yapanlar elbette vardır ama fahiş fiyat artışlarını takip edip, bu artışları yapanları terbiye etmek için ise zaten görevlendirilmiş otoriteler ve kurumlar var.
Eğer bunlar görevlerini yerine getiremiyorlarsa, söyleyin bakalım sorun yine kimde.
Unutmadan bir de şu var ki; bundan üç yıl önce yüksek enflasyona yol açacak o ilk adımlar atıldığında ekonomistlerin uyardıkları tehlike de tam olarak buydu. O zaman bu uyarılar dikkate alınıp, enflasyon yükselişine yol açan o politika dönüşü yapılmasaydı, Türkiye bugün bu konuları tartışıyor olmayacaktı.
Sebep-sonuç deniliyordu ya; işte tam olarak bunun karşılığı şu an yaşadıklarımız!
***
Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 9 Temmuz itibariyle fon yatırımcısı sayısı ilk kez 5 milyonu aştı. Yatırım fonlarının portföy büyüklüğü de 3,15 trilyon liraya yükseldi.
***
Dünya Bankası, Türkiye koster filosunun yenilenmesi için sürdürülebilirlik doğrultusunda finansman sağlamaya hazırlanıyor. Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) yöneticileriyle geçen hafta bir araya gelen banka yetkilileri, bir rapor hazırlayıp ilgili bakanlıklara sunacak.
***
Hazine, 8 yıl vadeli dolar cinsi tahvil ihracıyla 1,75 milyar dolar borçlandı. Bu rakamla birlikte 2024 yılında yurtdışı piyasalardan yapılan borçlanmanın tutarı da 7 milyar dolara yaklaştı.
***
Deprem bölgesi için uluslararası kuruluşlardan bugüne kadar 3,8 milyar dolarlık finansman sağlandığını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son olarak Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan daha önce alınan finansmana ek, 250 milyon Euro'luk kaynak temin edildiğini bildirdi.
***
TÜİK’e göre sanayi üretim endeksi, mayısta aylık bazda yüzde 1,7 artış, yıllık bazda yüzde 0,1 azalış gösterdi. İnşaat maliyet endeksi de mayısta aylık bazda yüzde 1,11, yıllık bazda yüzde 72,78 arttı.
***
Türkiye’de işsizlik oranı, mayısta bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,4 oldu. Bu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 11 bin kişi olarak kayıtlara geçti. Genç işsizlikte 0,3 puan artış görülürken, atıl iş gücü oranı 2 puan azalarak yüzde 25,2 oldu.