Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “OSB’lerin kapısına maliyeci dikeceğiz” deyince iş dünyası da ayağa kalktı.
Hatta çoook uzun zamandır sesini duymadığımız Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bile “polisiye tedbirle vergi geliri artmaz” diyerek sert bir tutum almaktan da kaçınmadı.
Hisarcıklığoğlu'nun bu açıklamasına neden olan Bakan Şimşek konuyla ilgili şunları söylemişti:
“İnceleme başlatmadığımız hiçbir kesim yok. Önce çok büyüklerden başladık. Kayıt dışı üretim, satış yapanlar... Biz denetim yapıp ceza kesmek istemiyoruz ama arkadaşlarla da konuştuk. Ekipler güçlendirilecek. Bütün OSB'lerin giriş çıkışlarına, bütün hallerin giriş çıkışlarına vergi memurları koyacağız. Bütün büyükşehirlerin giriş ve çıkışlarına, ana arterlerine kalıcı maliyecileri koyacağız.”
Aslında Bakan Şimşek bu aralar yana yakıla döviz arıyor, yatırımcı arıyor. 19 Mart'tan bu yana hava savrulan 50 milyar doları yeniden yerine nasıl koyacağının telaşında.
Her şeyi bırakın 2025 yılına ait faiz gideri ödeneği 1 trilyon 950 milyar liraydı ya görünen o ki bu rakam 2 trilyonu aşacak.
Çünkü 2025 yılının şubat ayında ödenen faiz 139.7 milyar lira. Bir önceki yılın faiz gideri 54.8 milyar liraya göre yüzde 149 artış olmuş demek.
Bitti mi? Hayır!
Bakın, Maliye Bakanlığı’nın 2025 yılı merkezi yönetim bütçesinin şubat ayı ve Ocak-Şubat 2025 dönemi verileri geçen gün yayımlandı.
Bütçe sonuçları, daha işin başında yani yılın ilk iki ayında verilerin kötü gitmeye başladığını gösteriyor.
Nasıl mı?
2025 yılına ilişkin 14.7 trilyon liralık bütçe giderinin şubat ayında 1 trilyon lirayı ve 2 ayda da 2 trilyon lirayı aşan kısmı harcanmış.
Buna karşılık 12.8 trilyon lira bütçe gelirinin de şubat ayında 723 milyar lira ve 2 ayda 1.6 trilyon lirayı aşan kısmı tahsil edilmiş.
Böylece bütçe açığı şubat ayında 310 milyar liraya ve 2 ayda da 449 milyar liraya ulaşmış halde.
Yani neredeyse bütçe açığı hedefinin dörtte birine 2 ayda ulaşılmış.
Şimdi bir de gelirlere bakalım.
Gelir vergisi, özellikle ücret ve mevduat stopajlarındaki artış nedeniyle geçen yılın şubat ayına göre yüzde 89,2 artmış.
Ancak Kurumlar Vergisi artış oranı geçen yılın bile yüzde 16,8 gerisinde kalmış.
Şirketlerin performansındaki geriye gidiş devam etmiş, bu yılın nisan ayı da farklı olmayacak gibi.
İthalde alınan KDV artış oranı geçen yıla göre yüzde 10’un altında kalmış.
Bakan Şimşek'in "” sözlerinin nedenini şimdi anlayabildiniz mi!
Yoksa başka türlü bu bütçe açıklarını, faiz giderlerini nasıl kapatacak!
Kredi kartından bile vergi almaya çalışılan bu ülkede bakalım önümüzdeki günlerde adını bile duymadığımız kim bilir hangi vergiler önümüze çıkacak!
Bir gün evinizin önüne masa sandalyelerini koymuş vergi memurlarını görürseniz, şaşırmayın derim!