Samsun'da ‘küresel ısınma’nın etkilerinin görülmeye başlandığı yıllarda en şiddetli kuraklığı 2014 yılında yaşamıştık.
Samsun'un içme suyu ihtiyacının karşılandığı Çakmak Barajı’ndaki doluluk oranı, o yılın kasım ayında yüzde 7.3’e kadar düşmüş, su seviyesinin dibe yaklaşması nedeniyle kent merkezinde içme suyunda koku da oluşmuştu.
Ne yapıldı çare olarak? Suat Uğurlu Barajı'ndan Çakmak Barajı'na su pompalandı.
Kuraklık krizini 2021 yılında yaşadık. O yılın ocak ayında da barajdaki su seviyesi yüzde 20'nin altına düşmüş, kente verilecek 2,5 aylık su kalması üzerine SASKİ Genel Müdürlüğü ekiplerince, kollektörle Suat Uğurlu Barajı'ndan Çakmak Barajı'na su pompalanmıştı.
Küresel iklim krizinin etkilerini hepimiz yaşayarak görüyoruz. Kimi zaman seller, kimi zaman orman yangınları, kimi zaman ciddi kuraklıklar. Önümüzdeki yıllarda da sık sık bu sorunlarla karşı karşıya kalacağımızı tahmin etmek zor değil.
Önceki gün SASKİ'nin yatırımlarıyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın, Çakmak Barajı'na destek olacak yeni bir baraj yapılmasının gündemde olduğuna ilişkin açıklamaları, beni 10 yıl öncesine götürdü.
Sahada mesleğimi sürdürdüğüm o günlerde Büyükşehir Belediyesi'nin başında Yusuf Ziya Yılmaz, SASKİ'nin Genel Müdürlük koltuğunda ise Kamil Demircioğlu oturuyordu.
Demircioğlu tanıdığım vizyonu yüksek belediye bürokratlarından birisiydi. Samsun'a yeni su kaynakları bulmak için çok ciddi bir mücadele verdiğini anımsıyorum. Hatta bir ara benim evimin bahçesine de sondaj vuracak diye endişe etmişliğim bile vardır.
Şaka bir yana; bir meclis toplantısında "Sürekli çalıştığım için su faturamı ödemeyi unutmuşum, benim de suyumu kesmişler" sözünü gülümseyerek hala hatırlarım.
İşte Demircioğlu'nun o tarihlerde gündeme getirdiği bir çalışmaydı, Çakmak Barajı'na kardeş olacak yeni bir baraj projesi.
Bilenler bilir! Abdal Irmağı üzerine kurulu olan Çakmak Barajı Samsun'un 4 merkez ilçesinin içme suyu ihtiyacını karşılıyor.
Bu yeni barajın ise Atakum'un su ihtiyacını karşılamak üzere Ankara yolu üzerinde Dargöl Deresi'nin üzerine yapılması planlanıyordu.
Hatta Atakum'un tamamı ve Samsun’un yüzde 50 su ihtiyacının bile bu barajdan karşılanabileceği düşünülüyordu.
Barajı yapmak istemelerindeki diğer bir neden de barajın kotları yüksek olduğu için Atakum bölgesine sağlanan su ihtiyacı için depodan depoya sistemi ile harcanan enerji bedelini en aza indirmekti.
İşte Sayın Halit Doğan bundan 10 yıl önce gündeme gelen ve etüt çalışmaları bile tamamlandığını hatırladığım o projenin -nihayet!- gündeme alındığını belirtiyor.
Yalnız bu projenin tamamlanması için belirtilen süre, yine bir hayli uzun. 2029 yılının sonuna kadar hayata geçirileceğini belirtiyor sayın Doğan. Yani 5 yıl sonra!
Projenin 10 yıl önce Yusuf Ziya Yılmaz'ın başkanlığı döneminde gündemde olduğunu hatırlarsak, tamamlanması bu şekilde 15 yılı bulacak.
Böylesine hayati projelerde bu kadar geç kalınması doğrusu bu kente yapılan büyük haksızlık. Keşke daha önceki belediye başkanları da bu vizyona sahip olsaydı da bu projeyi yıllar önce tamamlasalardı. Ama hiç öyle olmadı. Hatta hazır yapılmış çalışmalar bile birer birer yıkıldı.
Bu arada baraj demişken; şu Salıpazarı Barajı'nı da bitirin bir zahmet artık ne olur!
Salıpazarı, Terme, Çarşamba'da hemen hemen her yıl yaşanan sellerden dolayı sürekli zarar gören yöre halkını canından bezdirdiniz çünkü!
***
Manisa'da otomobil fabrikasında çalışacak 2.500 Çinli çalışan ve aileleri için 'Çin Mahallesi' kurulacakmış. Samsun'da da benzer fabrika kurulması gündemde. Yakın Çinli komşularınız olursa şaşırmayın.
Adamlar yatırım yaptığı yerde bile kendi vatandaşlarını çalıştırıyor.
NOT ETTİKLERİM
-AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, muhalefetin erken seçim çağrılarına yanıt vererek, "Türkiye'nin gündeminde bir erken seçim söz konusu değildir" dedi. CHP lideri Özgür Özel, "Ne kadar erken o kadar iyi. Aday Erdoğan olsun, başkası olsun ama seçim hemen olsun. Derhal seçim istiyoruz" demişti.
-Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu alımlarının Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla yapılmasını esas hale getireceklerini söyledi. Şimşek, “Kamu alımlarına yönelik harcamaların verimli hale getirilmesi anlayışıyla tasarruf odaklı merkezi kamu alım politikalarının kapsamını genişleterek sürdüreceğiz” dedi.
GÜNÜN SÖZÜ:
“Bir gün hayatınız bir film şeridi gibi gözlerinizin önünden geçecek. Bunun izlenmeye değer olduğundan emin olun.”
David Harkins