Geçen yıl 6 Eylül’de açıklanmıştı, 3 yıllık 2024-2025 ve 2026 yıllarını kapsayan 3 yıllık Orta Vadeli Program.
Hükümetin önümüzdeki üç yıldaki dört temel hedefi şöyle belirlenmişti:
* Afet yaralarının sarılması
* Enflasyonun tek haneye düşürülmesi yatırım * İstihdam, üretim ve ihracat perspektifinde büyüme, istihdamın devam ettirilmesi
* Sosyal adalet ve refahının güçlendirilmesi
OVP'de Türkiye'nin önümüzdeki üç yıl için temel makroekonomik gösterge tahminleri ise; 2024 büyüme tahmini yüzde 4, 2025 için yüzde 4,5 ve 2026 için yüzde 5. 2023 için büyüme tahmini ise yüzde 4,4'e çekilmişti.
2024 için enflasyon tahmini yüzde 33, 2025 için yüzde 15,2; 2026 içinse yüzde 8,5 oldu. 2023 enflasyon tahmini yüzde 65.
İşsizlik oranının 2024'te yüzde 10,3'e, 2025'te yüzde 9,9'a, 2026'da yüzde 9,3'e gerilemesi öngörülmüştü.
O dönem benim OVP'ye yönelik ilk değerlendirmem; "her tarafı temennilerle dolu yazılı bir belge" şeklindeydi.
Çünkü yapısal reformlardan özellikle de hukuk sisteminin düzeltilmediği bir sistemde, hangi programı uygularsanız uygulayın kesin başarıya ulaşmak mümkün değildir.
Hükümetten gelen kulis bilgilere göre, Orta Vadeli Program güncellenecekmiş. Bu kapsamda ağustos ayında sıkı bir mesai yapılarak, OVP başlıkları detaylandırılacağı belirtiliyor.
OVP'nin 1'inci yılının sonuna denk gelen 6-7 Eylül 2024’te duyurulacak olan yeni güncellemede 5 ana ve 20’yi aşkın ara başlıkta güncellemeye gidileceği söyleniyor.
OVP’de 5 ana başlığın ise; enflasyon hedefleri, verginin adaletli olarak tabana yayılması, yapısal tarımsal reformlar, sosyal politikalar ve yargının işler hale gelmesi olarak belirlendiği bildiriliyor.
Türkiye'de şu anda hukukta yaşanan temel sıkıntılar, adil yargılanma hakkı, bağımsız tarafsız mahkemelere erişim hakkı noktasında, makul sürede yargılanmanın tamamlanması.
Toplumun adalet duygusuna karşılık veren, makul sürelerde yargılanmayı tamamlayan, toplumun adil yargılanma hakkını ortaya koyacak adımlar atılması bence böyle bir güncellemenin en kritik başlığı.
Alım gücünü artırmak için yeni yapısal reformların da hayata geçirilmesi şart.
Ve enflasyonla mücadelede olmazsa olmaz olan başlık ise tarım. Tarımsal alanlarda planlı bir üretim stratejisi ortaya koymazsanız, özellikle gıda enflasyonunda istediğiniz sonuca ulaşmak asla mümkün olmayacaktır.
Bakalım açıklanacak OVP, bu başlıklarda neler söyleyecek. En önemlisi metin halinde kalmayıp, uygulamaya geçirilebilecek mi?
***
TBMM gündemine sunulan vergi torbası, Genel Kurul’da kabul edildi. Taslakta yer alıp, vergi paketine girmeyen borsa kazançlarının vergilendirilmesi ve belediyelerin SGK’ya olan prim borçlarının ödenmesiyle ilgili düzenlemeler ikinci torbada gündeme gelecek.