CHP Genel Başkanı Özgür Özel 31 Mart yerel seçimlerinden sonra en son 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik Bayramı'nda, Kurtuluş Yürüyüşü'ne katılmak üzere Samsun'a gelmişti.
MYK üyeleri ile, Gençlik Kolları MYK üyelerinin ortak toplantısı da aynı gün yine Samsun'da gerçekleştirilmişti.
Özgür Özel'in aslında o gündeminde olan tek bir konu vardı: Mustafa Kemal Atatürk'ün milli mücadeleyi başlatmak üzere ilk adımını attığı Samsun'da, 31 Mart yerel seçimlerinde Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere 15 diğer belediyede başarılı olamamak, belediye başkanlıklarını kazanamamak!
Çünkü 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP 47 yıl aradan sonra ilk kez seçimlerde birinci parti olmayı başarmış ve büyükşehirlerde belediye başkanlığı sayısını rekor düzeyde artırmıştı.
Fakat o seçimde Samsun'da bir kez daha AK Partili Büyükşehir Belediye Başkan adayı Halit Doğan ipi göğüslerken, CHP'nin adayı Cevat Öncü ise partisinin oy oranını artırmakla birlikte başkan seçilememişti.
Bu sonuçlar karşısında öfkelenen Özgür Özel'in, Samsun'daki açıklamalarını hatırlayalım:
"Türkiye’de örneğin Büyük Zafer’in, Büyük Taarruz’un kentinde büyük zaferin kentinde, Afyonkarahisar’da, Kütahya’da, Uşak’ta, Manisa’da büyük zaferler kazanmışken, şapka devriminin kenti Kastamonu’yu almışken, Amasya Tamimi’nin kenti Amasya’yı kazanmışken, Samsun gibi bir şehri kazanamamış olmayı da içimize sindiremiyoruz. Bundan sonra Samsun'da sadece bir milletvekili asla kabul edebileceğimiz bir sonuç değildir. Büyükşehrinden metropol belediyelerine, Samsun belediyelerinin tamamını kazanana, Samsun’da birinci parti olana, en çok milletvekili olan parti olana kadar mücadeleye başlıyoruz, seferberlik ilan ediyoruz."
Özgür Özel'in seferberlik ilan ettiği Samsun'da, seçimlerden 7 ay sonra Genel Merkez'den gelen denetçilerin çalışmalara başladığını öğrendim.
Yaklaşık bir aydır çok sayıda kanaat önderi, CHP eski milletvekilleri, eski il ve ilçe başkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, işadamları ile yapılan birebir görüşmelerin ardından müfettişler, raporlarını hazırlamak üzere Ankara'ya döndüler.
Müfettişlerin Samsun'daki çalışmalarına ilişkin ilk kulis bilgilerini de aldım. Buna göre, son seçimde CHP'nin Büyükşehir Belediyesi'ni alamaması ve Atakum dışındaki diğer belediyelerde de varlık gösterememesinin faturası mevcut İl Başkanı Mehmet Özdağ ve yönetim kuruluna kesilecek. Özdağ ve yönetiminin görevden alınmasının an meselesi olduğu belirtiliyor.
Müfettişlerle görüşen isimlerin Büyükşehir ve İlkadım ilçesinde seçimlerin kaybedilmesinde CHP İl Yönetimi'nin seçim çalışmalarını organize edememesi, özellikle İlkadım'da Belediye Meclis üyelerinin belirlenmesi sırasında karakolluk bile olunması, belediye başkan adaylarıyla örgütler arasındaki bölünmenin seçimlerin kaybedilmesine neden olduğuna ilişkin de değerlendirmelerde bulundukları, bu yaşananlardan da İl Başkanı Mehmet Özdağ ile İlkadım İlçe Başkanı Metin Telatar'ı sorumlu tuttukları belirtiliyor.
CHP'de Samsun'da seçimlerden 7 ay sonra yeniden dedikodu kazanı fokur fokur kaynamaya başlarken, herkes eteğindeki taşları gelen denetçilere döktü. Bu aşamada artık son sözü CHP Genel Merkezi ve Genel Başkan Özgür Özel'in söylemesi bekleniyor.
Samsun'daki konuşmalarında "İl örgütünden, ilçe örgütlerinden partinin tüm seçilmişlerinden üst düzey gayret bekleyeceğim. Bu inanca ortak olanlarla yol yürüyeceğiz. Bu inanca ortak olmayanlarla, yorulanlarla, inanmayanlarla Samsun için değil, kendisi için bir hayali olanlarla atacak bir adımımız, kaybedecek bir dakikamız yoktur" diyen Özgür Özel'in bu saatten sonra kimsenin mazaretlerine ve gözyaşlarına kanacağını sanmıyorum.
Peki il başkanı görevden alındığında yerine kim atanacak? Bu konuda konuşulan; il başkanlığının eski il başkanları ya da eski milletvekillerinden oluşan bir 'akil adamlar' tarafından yönetilmesi.
Diğer bir öneri ise, ağabey" formülü. Örgütlerin sözünü dinleyeceği, geçmişte başarılı çalışmalarıyla sevilen ve sayılan bir ismin de örgütün başına geçmesi ve orkestra şefi görevini üstlenerek, partiyi şimdiden seçimlere hazırlamaya başlaması da yoğun olarak konuşuluyor. Bu konuda en net kararı CHP MYK verecek.
Yani şimdi gözler Özgür Özel'de. Bakalım Samsun'da o iddia ettiği 'büyük değişim'in ateşini yakabilecek mi?
CHP'de değişim ateşi yanar mı bilmem ama başta il başkanlığı olmak üzere ilçelerde de başkan ve yöneticilerin başlarının yanacağı kesin.
***
TÜİK verilerine göre, eylül ayında işsizlik oranı 0,1 puan artarak yüzde 8,6 seviyesine yükseldi. İşsiz sayısı eylül ayında bir önceki aya göre 35 bin kişi artarak 3 milyon 100 bin kişi oldu. Atıl iş gücü oranı eylül ayında bir önceki aya göre 1,7 puan azalarak yüzde 25,6'ya geriledi.
***
Takipteki kredilerde artış eğilimi sürüyor. Faizlerdeki yüksek seyir ve eriyen alım gücü nedeniyle taşıt, konut ve ihtiyaç kredilerine talep azalırken, takibe düşen kredi kartı alacaklarındaki büyüme dikkat çekiyor. Bu yılın 10 aylık döneminde bireysel krediler ve kredi kartlarında takibe düşen alacaklar yüzde 111 artarken, bu oran kredi kartı borçlarında yüzde 200’e yükseldi.
***
"Türkiye ekonomisi nasıl toparlanır?" sorusuna yanıt veren Nobel ödüllü ekonomist Daron Acemoğlu, yargı ve eğitim alanlarında reform yapılmasının gerekliliğini vurgularken, teknolojiye yapılan yatırımların artırılması gerektiğine de dikkat çekti. Türkiye'de ekonomik problemlerin en önemli kaynaklarından bir tanesinin fakirlik olduğunu dile getiren Acemoğlu, işçi ücretlerinin artmadığını tek artırma yolunun asgari ücreti artırmak olduğunu söyleyerek verimliliğin düştüğünü dile getirdi.
Kalemine sağlık kardeşim.