Samsun'da sadece 3 üretici birlik, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 1.Derece Tarımsal Amaçlı Örgüt listesine girebildi.
Nasıl mı?
Tarım ve Orman Bakanlığı 1.Derece Tarımsal Amaçlı Örgüt listesini önceki gün açıkladı.
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde 103 tarımsal örgüt “1. Derece Tarımsal Amaçlı Örgüt Belgesi” almaya hak kazandı.
Türkiye genelinde yaklaşık 11 bini aşkın tarımsal amaçlı birlik ve kooperatif olduğu biliniyor.
Bu nedenle de “Birinci Derece Tarımsal Amaçlı Örgüt Belgesi" almaya hak kazanan 103 tarımsal örgüt “en şanslı örgütler” olarak değerlendiriliyor.
"Neden şanslılar?" diye soracak olursanız; bu belgeye sahip örgüt üyesi/ortağı çiftçiler tarımsal desteklerden daha fazla yararlanacak. Ayrıca tarımsal kredilerde daha düşük faizle kredi kullanabilecekler.
Yapılan değerlendirme sonucunda 1.Derece Tarımsal Örgüt Belgesi almaya hak kazanan örgütler sıralamasında Konya ve Balıkesir 10 örgütle en çok belge alan iller oldu.
Belge almayı kazanan iller arasında Samsun'dan ise 3 birlik yer alıyor. 35 ilde ise bu belgeyi alabilen bir tane bile örgüt olmadı.
Gelelim Samsun'da kredi ve destekleri almaya hak kazanan örgütlerin hangileri olduğuna…
Birinci sırada aldığı 80 puan Rasim Kaplan'ın başkanı olduğu Samsun Arı Yetiştiricileri Birliği yer alıyor.
İkinci örgüt ise Ziya Değerli'nin başkanı olduğu Vezirköprü Süt Üreticileri Birliği bulunuyor. Vezirköprü'deki birliğin aldığı puan ise 66.
Üçüncü sırada ise aldığı 60 puan ile Osman Parlak'ın başında bulunduğu Samsun-Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği var.
Bu üretici birliğinin de hakikaten başarılı birlikler olduğunu ben de biliyorum. Örneğin Osman Parlak'ın 'Türk Somonu' adıyla üretimini yaptığı çalışmalar sayesinde, yıllardır Samsun'u su ürünleri ihracatında ilk sıralara taşındığının birebir tanığıyım.
Yine Rasim Kaplan ile de daha birliğin kurulduğu yıllarda röportaj yapmıştım. Daha o zamanda Kaplan'ın arı yetiştiriciliğinde Samsun'un ön sıralara çıkabilmesi için ne derece istekli ve azimli olduğuna kanaat getirmiştim.
Vezirköprü'deki süt üreticileri birliğinin başkanını tanımasam da onlarında hakkıyla bu listeye girdiklerini düşünüyorum.
Yani bu listede en azından Samsun için bir torpil ya da adam kayırma olmadığına eminim. Gönül isterdi ki daha fazla sayıda örgüt Samsun'dan bu listeye girebilsin.
Çünkü Samsun, verimli ovaları ve geniş arazileri ile hem tarımda hem de hayvancılıkta Türkiye'de sayılı iller arasına girebilecek bir potansiyele sahip.
Dileğim bundan sonraki süreçlerde daha fazla birliğin ciddi çalışmalar yaparak, üreticilerimizin daha fazla destek alabilmelerini sağlayacak çalışmalar yapmaları.
Peki bu listeye girmenin önemi nedir?
Birinci Derece Tarımsal Örgüt Belgesi’ne sahip olan tarımsal amaçlı örgütler desteklemelerde ve tarımsal kredi kullanımında bazı avantajlara sahip olacak.
Örneğin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan düşük faizli tarımsal kredilerde birinci derece tarımsal örgüt üyesi/ortağı çiftçilere diğer çiftçilere göre 10 puan daha avantajlı kredi desteği sağlanıyor.
Resmi Gazete’nin 26 Temmuz 2024 tarihli sayısında yayınlanan hayvancılık desteklerinde bu örgütlere üye/ortak üreticilere sağlanan ilave destekler ise şöyle:
1- Buzağı ve malak desteğinde birinci derece örgüt desteği hayvan başına 200 lira.
2- Küçükbaş hayvancılıkta oğlak ve kuzu desteği hayvan başına ilave 40 lira.
3- Arılı kovan desteği kovan başına 20 lira.
4- Çiğ sütü birinci derece örgüt üzerinden pazarlayanlara litre başına ilave 40 kuruş ödenecek.
5- Besilik sığır desteği hayvan başına ilave 100 lira.
6- Tiftik yetiştiriciliğinde kilo başına ilave 80 lira.