Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü yaklaşık üç yıl önce başlattığı Hazine arazilerinin tarım amaçlı olarak kiralanması uygulamasını Samsun'da da gündeme aldı.
Bu kapsamda Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Kızılırmak Milli Emlak Müdürlüğü de yaklaşık bir ay önce tarla ve ham toprak niteliğinde arazileri belirledi ve kiralamalar için ihaleleri 14 Kasım itibariyle başlattı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde de yapılan duyuruya göre İlkadım ilçesinde 21, Atakum ilçesinde ise 33 tarla veya ham toprak, tarımsal amaçlı olarak kiraya verilmesi için ihale açıldı.Tamamı hazine arazisi olan bu tarla ve araziler 5 yıl süreyle ihale yoluyla kiralanacak.
Kiraların kaç lira olacağı da belli oldu. Buna göre tahmini kira bedelleri arazinin yeri ve büyüklüğüne göre değişiyor.
En yüksek kira bedeli İlkadım ilçesi Gürgendağ sınırlarındaki boş durumda bulunan 28 bin metrekarelik alan için 191 bin 190 lira olarak belirlendi.
Gürgendağ'daki 21 bin metrekare yüzolçümlü bir başta tarlanın kira bedeli ise ilk yıl için 144 bin 550 olarak ihaleye çıkıldı.
Diğer tarla ve arazilerde kira bedelleri ise 100 bin lira ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor.
Hazine arazilerinin kiralanması konusu Türkiye'de halen tartışmalı bir konu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum düzenlemenin ilk başladığı yıllarda, kira sözleşmesi sonunda kiracı çiftçilere bu arazilerin satılabileceğini de açıklamıştı
Diğer taraftan bu yıl yaz aylarında yürürlüğe giren yönetmelikle, iki yıl üst üste ekilmeyen şahıs arazilerinin kiraya verilmesini öngören düzenlemeyle ilgili de Danıştay kararı bekleniyor. CHP 'tarla rantı' olarak değerlendirilen bu yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a dava açmıştı.
****
YAKAKENT'E DE YENİ OSB
Bilenler bilir Samsun Organize Sanayi Bölgeleri açısından oldukça bereketli bir kent.
Bildiğim kadarıyla Samsun'da Merkez OSB ile Gıda İhtisas OSB'nin dışında Çarşamba, Bafra, Havza ve Kavak'ta kurulan OSB'ler halen faaliyet gösteriyor.
Tekkeköy ilçesinde tersane yapılması beklenirken organize Sanayi Bölgesi'ne çevrilen 'Yeni OSB' ile Terme OSB'de ise hazırlıklar sürüyor. Bu iki yeni OSB dışında Vezirköprü OSB de bu yıl tamamlanarak, işletmeye açılmıştı.
Şimdi gündemde yeni bir OSB için de çalışmaların devam ettiği bilgisini aldım. Bu yeni OSB ise Yakakent ilçesinde kurulacak.
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan bu OSB ise, "Samsun Yakakent Su Ürünleri İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi" olarak projelendirilmiş. Hatta ÇED süreci bile başlamış.
Bir kentte bu kadar çok sayıda Organize Sanayi Bölgesi'nin olması elbette kalkınma ve istihdam için oldukça güzel.
Fakat bu OSB'lere yatırımcı getirebiliyorsanız, harcadığınız paraların karşılığını alabiliyorsanız verimli olur.
Bildiğim kadarıyla başta Tekkeköy'deki yeni OSB olmak üzere diğer OSB'lerimizde ciddi bir yatırımcı "bulamama" sorunu var. Yani yatırım için kimseyi getiremiyoruz.
Hatta Vezirköprü’de uzun çalışmalardan sonra tamamlanan OSB'nin tek bir eksiği var: Yatırımcı olmaması.
Vezirköprü Karma OSB’ye bugüne kadar ciddi bir yatırımcının başvurusu olmadı. Üstelik yatırımcı yer tahsis ücreti de ödemeyecek olmasına rağmen.
Zaten son dönemlerde Türkiye'de yatırım iştahında ciddi bir azalma var. Bu azalma ağustos ayında da teşvikli yatırımların yüzde 56,8 gerilemesine yol açtı.
OSB yatırımı yapmak güzel de bu OSB'leri üreten, katma değer yaratan sanayi kuruluşlarıyla dolduramıyorsanız, OSB yapın durun, neye yarar, kime yarar?