Bir tarafta gayet dürüst çalışan ve vergisini ödeyen şirketler, diğer tarafta Maliye’nin yolunu bilmeyenler...
Evet, Türkiye'de durum tam da böyle...
Basında ve sosyal medyada yer alan haberlere göre, Türkiye’deki 30 milyon aracı 5 dakikada muayene edip 1.821 TL ücret alan TÜVTÜRK’ün de 3 senedir vergi ödemiyormuş. Doğruysa büyük adaletsizlik.
Daha da bitmedi. 2023’de vergi ödemeyen devasa büyüklükteki şirketlerin isimlerini yine sosyal medyada gördük. Tam tamına 660 milyar TL vergi borçları silinmiş bu 20 şirketin. Şimdi emekliye gelince niye para yok deniliyor anladınız mı?
Hatta iki gün önce TBMM'de muhalefet partilerinin, ‘Vergi vermeyen şirketler araştırılsın' önergesi bile, AK Parti-MHP oylarıyla reddedildi.
Ben şahsen şaşırmadım. Vergiyi almayanlar, vergiyi vermeyenleri zaten biliyorlardır niye araştırsınlar ki. Milletin bilmesine ne gerek var diyorlar işte…
Peki, bunca yıl bu şirketler niye vergi ödememişler.
Ben bilmiyorum, siz biliyorsanız söyleyin.
Ünlü bir ekonomistimiz, bu konunun yani bazı şirketlerin yıllar yılı vergi ödememesine yol açan ya da onlar açısından bu olanağı sağlayan vergi istisnaları veya adı her neyse o uygulamalarla mücadele etmenin Maliye’nin boyunu aşacağını söylüyor.
Haklı elbette. Belli ki ortada bazı istisnalardan, uygulamada bile isteye yaratılan boşluklardan yararlanma durumu var.
Ve bu duruma neden olan da Maliye değil yorumu yapıyor. Tabii ki Maliye değil. Maliye de emir kulu çünkü.
Kim bunun sorumlusu. Elbette siyasiler. Yani Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ne kadar uğraşırsa uğraşsın, siyasi iktidar durumu tersine çevirmediği sürece, bu şirketlerin bırakın vergi istisnalarını kaldırmayı, bir kuruş bile vergi alamazsınız.
Hani zenginlerden de vergi alınacak diyorlar ya. Hayır efendim, inanmayın yok öyle bir şey.
Sistemi değiştirmezler. Vergi gelirlerinde dolaylı olanlar yine üçte iki kadar pay alacak. Üçte birlik kısım dolaysız vergilerden oluşacak ama dolaysızın önemli bir bölümü de yine çalışanlardan ve vergisini zaten dürüstçe ödeyen mükelleflerden tahsil edilecek.
Hala bu vergi yapısının değişeceğine inananlar varsa, iddiaya girmeye var mısınız!
***
İstanbul Sanayi Odası'nın her yıl hazırladığı Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayici Kuruluşu'nun 2023 yılı raporu sonuçları açıklandı. Buna göre, listeye Samsun'dan 8 firma girdi. Bu firmalar Erçal Fındık, Sürsan Su Ürünleri, Vezirköprü Orman Ürünleri, Pakun Üretim, Yeşilyurt Enerji, Özyılmaz Fındık, Atalay Fındık ve Kavçim Çimento…
***
Karttan nakit borç kullanımı, iç talebin baskılanması kapsamında aylık faizin yüzde 5’in üzerine çıkarılması sonrası, sert gerileme eğilimine girdi. Şubat ayında 121,3 milyar liraya ulaşan nakit çekim tutarı haziranda 53,4 milyar liraya kadar geriledi.
***
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, geçen hafta yaklaşık 5,9 milyar dolar azaldı ve tarihi zirvesinden gerilemiş oldu. 19 Temmuz haftasında 153,9 milyar dolar olan rezervler, geçen hafta yaklaşık 148 milyar dolara indi.
***
İngiltere'nin yeni hükümeti, Türkiye ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerine sonbahar aylarında başlayacağını açıkladı. Ticaret Bakanlığı da yeni hükümetin sonbaharda yapacağı ilk görüşmelerin Türkiye, İsrail, Güney Kore ve İsviçre ile gerçekleştirileceğini açıkladı.
***
Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu, yüksek tutarda harcaması olduğu halde gelir beyan etmeyen mükelleflerin ardından şimdi de gelir beyanı olmadığı halde lüks araç kullanan mükelleflerin izini sürüyor. Vergi müfettişleri, lüks araç sahibi olan kişilerin bu araçları hangi gelirle elde ettiğini ve bu geliri beyan edip etmediğini araştırmaya başladı