Bu ülkede milyonlarca kişinin devletten yardım almadan ayakta kalma şansı yok.
Bakın işte sayılar ortada;
2024 yılı itibariyle elektrik desteği alan kişi sayısı 3 milyon 687 bin 498'e ulaşmış halde.
Mayıs ayı itibariyle doğal gaz desteği alan hane sayısı ise 612 bin 451.
Yakacak yardımı alan hane sayısı da 2024'ün ilk yarısında 1 milyon 551 bin 999 oldu.
Ailesi tarafından bakımı sağlanamayan çocuk sayısı 171 bin 895, yardım yapılan toplam çocuk sayısı ise 5 milyon 400 bin.
Gelelim toplam rakama. Bu ülkede sosyal yardım alan kişi sayısı tam tamına 17 milyon 114 bin 912 kişi.
Özellikle 2023'teki milletvekili seçimleri sırasında tartışılan bir konu vardı. Muhalefetin milletvekili seçimlerinde başarılı olamamasının arkasında ekonominin kötü durumunu iyi anlatamamaları ve devletten yardım alan vatandaşlara yapılan, 'iktidar kaybederse bu yardımların kesileceği' propagandasının etkili olduğu iddiaları.
Ne kadar doğru ya da değil, ben de bilemiyorum. Ama birçok vatandaşın bu yardımların devletin kasasından yapıldığını ve zaten kesilmesinin söz konusu olmadığını bilmediklerine ben de birkaç kez şahit oldum.
Yani yardım alan bu vatandaşlar, bu yardımların 'sosyal devlet' ilkesi gereğince devlet tarafından yapıldığını bilmiyorlar.
Türkiye'de aslında daha önce de bu yardımlar vardı. Mesela Turgut Özal zamanında oldukça yaygındı.
Sosyal yardımlar konusunda eleştirilmesi gereken konu, neden bu insanlara yardım yapıldığı asla değil elbette!
"İnsanları bu yardımlara mahkum duruma düşürmek yerine, çalışan ve yeterli gelir elde edemeyen insan durumuna nasıl düşürdük?" İşte tartışılması gereken ve eleştirdiğimiz mesele budur!
Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına şunun şurasında ne kadar kaldı. Defter, kalem, çanta, suluk, önlük gibi mecburi alınması gereken ihtiyaçlar bile 10 bin TL’den fazla tutuyor.
Bırakın fakir fukarayı, asgari ücretle geçinen bir aile bile bu fiyatları karşılamakta zorlanıyor.
İnternette anasınıfı çocuklar için çantaların fiyatı 300 TL’den başlayıp 1000 TL’ye kadar çıkıyor. Okula yeni başlayan bir öğrencinin kalem, silgi, kalemtıraş, kalem kutusu, boya seti, abaküs gibi bir setin ortalama fiyatı 1.500-1750 TL arasında.
Yıllık öğrenim ücreti 1 milyon lirayı aşan özel okullar var.
Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu ise had safhada. Yurda giremeyen öğrenciler için ev bulma kabusu başladı. Öğrenci evlerinin kirası, asgari ücreti geçmiş durumda.
Bu fiyatlara karşılık insanlar derin bir yoksulluk girdabındalar. Bu pahalılık ve yoksulluk ise çocuklarımızı eğitimden koparıyor. Sadece geçen yıl 1 milyon 738 bin çocuk okulu terk etti bu ülkede.
Açlık sınırı altındaki milyonlarca aileyi ancak yardımlarla ayakta tutabiliyorsak, başta devlet olmak üzere belediyelerin okullar açılırken çalışma yapmaları ve ailelere eğitim desteği vermeleri gerektiği de ortada.
Taşıma suyla değirmen ne zamana kadar döner. O da ayrı mesele!