Geçirdiğimiz pandemi süreci sonrası sıklıkla duyduğumuz bir ifade oldu ‘’Anı Yaşamak’…
Birçok kişi anı yaşamanın plansız bir yaşam biçimini benimsemek olduğunu düşündü. Oysaki anı yaşayabilmenin, hayatın her saniyesinin tadına doya doya bakabilmenin en keyifli, en verimli yolu planlı olmaktı belki de…
Şüphesiz ki her şeyin yolunda gittiği bir gün insanoğlunun en çok isteyeceği şeylerden biridir. Bu güdülenme insanlığın geçirdiği tüm zorlu süreçlerin net sonucudur. Plan yapma ihtiyacımız da bu güdülenme sonucunda ortaya çıkmıştır şüphesiz ki. Bazı durumlar planladıklarımızın dışında gelişir ve bu hayatın doğal seyrinin çıktılarından biridir. B planı olarak isimlendirilen alternatif plan bu durumda cankurtaran niteliğinde çıkar karşımıza.
Öncesinde hazırladığımız planlarda aksaklık yaşandığı için B planımızı kullanmaya ihtiyaç duyacağımızı muhakkak hatırlamalıyız planı kurgularken. Doğru kurguyla yönetilmeyen organizasyonlarda B planı genellikle aksaklık yaşandıktan sonra yapılır ki bu durum istenilen sonuçların elde edilebilmesinde önemli engellerden biridir. Bunun sebebi B planı hazırlığının ekip liderlerinin, yöneticilerinin ve üyelerinin motivasyonlarının yaşanan aksaklıktan dolayı düşük olduğu, stres seviyelerinin yüksek olduğu ve odaklanma sorunu yaşayabilecekleri bir ortamda kurgulanmış olmasıdır. Böylesi bir ortamda yapılan B planı bu unsurlardan çok etkilenecek ve yerine bir C ve hatta D planı gerektirecektir yüksek ihtimalle. Esas plan hazırlanırken, uygulamadaki olası aksaklıkları düşünmek negatif etki uyandırabilir gibi görünse de alternatif doğru planları henüz aksaklıklar yaşanmadan hazırlamak zamanlama açısından çok daha doğru olacaktır.
B planı ve hatta alternatif başka planlarımızın bulunması değerli ve önemlidir ancak iyi bir A planı hazırlamak başka bir kabiliyet ister. Bu durumu bizlere kendi adının verildiği bir yöntemle aktaran Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmuştur, yöntemin adı tüm dünyada Atatürk Yöntemi olarak bilinir. Bir eğitimde değerli hocamız Efsun Yüksel Tunç’ dan öğrenmiştim bu yöntemi. Yöntem A planının etkili olabilmesi açısından son derece etkili. Mustafa Kemal Atatürk’e Cumhuriyetin kuruluşunu, dilin gelişimini, okuma yazma oranının artırılışını, tersane ve demiryollarının hızlı yaygınlaştırılışını, dünyadaki küresel krize rağmen onca fabrikanın nasıl açıldığını, tüm bunların onca zorluğa rağmen nasıl gerçekleştiğini sorarlar. Atatürk’ün yanıtı şöyledir: “Biz ülke olarak kendimize bir hedef koyduğumuzda o hedefe giderken ne tür zorluklarla karşılaşırız, neler bizi engeller, yavaşlatır, hangi sorunlarla karşılaşırız önce bunları düşünürüz. Tüm bunları ortadan kaldırdığımızda da hedefimize ulaşmış oluruz.”
Risk değerlendirmesi ve yönetimi becerisine sahip liderler şüphesizdir ki başarılarına hazırladıkları esas ve alternatif planlarla ulaşırlar. Yola çıkmadan yapılmış başarılı B planları işler yolunda gitmediği anlarda sakinlik ve motivasyon sağlayacağı gibi aynı zamanda karar alma süreçlerini hızlandıracak, ekibin liderinin de üyelerinin de kendilerini güvende hissetmelerine önemli katkı sağlayacaktır.
B planı yetkinliği günümüz insanının çağa ayak uydurma becerisin gelişiminde en önemli unsurlarından biridir. Planlarımızın sağlık ve başarıyla gerçekleştiği güzel günler dilerim. Sağlıcakla kalın.
Hocam emeğinize sağlık, verimli ve okuması keyifli bir yazı. Yolda esneyebilmenin değerini naçizane ekleyebilirim☺️
Değerli okurum,katkınız için çok teşekkür ederim . Evet doğru zamanda ve doğru oranda esnek olabilmek önemli,çok haklısınız