İletişim denince bir anda dikkat kesiliyoruz hepimiz değil mi? Bunun doğumumuzdan başlayan ve hayatımızı noktalama anımıza kadar bizimle yaşayacak bir süreç olduğunu biliyoruz çünkü. Özellikle son zamanlarda iletişim kanalları ve metotlarının artması ile bu kabiliyetin ne kadar hayati olduğunu daha net fark ettik.
İletişim yeteneği aile, iş, sosyal yaşam ayırt etmeksizin tüm alanlarda ilerleyebilmemizin anahtarlarından biri. Bu alanda her birimizin belirgin bir seviyeye ulaşabilmesi gerektiği ve aksi taktirde çağın gerisinde kalacağımız hepimizce daha net anlaşıldı.
Bu kasın güçlülüğü anlaşmazlıkların çözümünü kolay kıldığı gibi aynı zamanda bireylerin güçlü bağ kurabilmesine de katkı sağlıyor. Etkili liderlerin en önemli özelliği olan gelişmiş iletişim yeteneği özgüvenlerinde de gözle görülür katma değer yaratır ve bireyin liderlik vasfı için belirleyicidir. Günümüzde sık kullanılan parlak kariyer kavramının da anahtarlarından biri aynı zamanda. Empati kurabilmeyle iletişimde olduğu kişiye karşısındaki değil yanındaki olarak bakabilmek bu noktada atılacak en önemli adımlardan. Bu adımı atabilmenin olmazsa olmazı da iletişim yeteneği.
Metotlarımız değişse de iletişim yöntemlerimiz genellikle aynıdır ve bu yöntemler sözlü, sözsüz, yazılı, görsel paylaşımlar ve dinleme gibi genel hatlara ayrılabilir. Geçmişte bu yöntemlerin birçoğunu kullanabilmek için yeterli teknolojiye sahip değildik ancak çok daha iyi dinleyicilerdik. Teknoloji bu mecralara ulaşımı kolaylaştırsa da uyaran sayısının fazlalığına sebep oldu ve bu durum bazılarımızın dinlemeye olan odağını zayıflattı. Dinlemeyi sırası geldiğinde yanıt vermek için geçen süre olarak tanımlamak, anlamak için değil yanıt vermek için dinlemek bu noktada belirginleşti.
Net hatlarıyla ve doğru kuramadığımız iletişimler kendimizi net ifade edemememize sebep olabilir ve bu da dolaylı olarak bağ kuramama sorununa dönüşebilir. Sorun büyüdükçe olay bireyin kendi içinde de kopukluklar yaşamasına gelebilir. Etkin iletişim sadece bireyin sosyal zekamızın gelişmesinde etkili olmakla kalmaz paralelinde toplumun gelişimine de ışık tutar.
Bu becerimizi geliştirebilmemiz ancak önemli farkındalıklara sahip olmamız ve doğru yöntemleri uygulamamızla mümkün. Dinleme pratikleri yapmak, çok dinlemek, çok okumak, çok izlemek ve içerikleri doğru seçmek bu alanda gelişimin temellerinden. Dinleme pratikleri yapmak empati yeteneğimize yatırım yaparak doğru iletişim kurma kasımızı güçlendirecektir.
Beden dilimizin etkin kullanımı da doğru anlaşılmamızı ve mesajlarımızın alıcıya doğru iletilmesini sağlayacaktır. Bunun için de pratikler yapmak ilerlememizi sağlar.
Don Miguel Ruiz’in Dört Anlaşma kitabında değindiği birinci anlaşma olan ‘Kullandığın Sözcükleri Özenle Seç’ başlığı etkin iletişimde son derece farkındalık artırıcıdır. Kelimelerin gücünün doğru kullanıldığında hem bizim zihnimizde hem iletişimde bulunduklarımızın zihninde nasıl yansımalar doğurduğunu ve sonuca nasıl olumlu yansıdığını anlatır.
‘’Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür. Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür. Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür. Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür. Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür. Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür. Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür’’ der Mahatma Gandi. Kelimelerin gücünü ve etkisini özetler niteliktedir.
İyi iletişim iyi tepkiler doğurmaya daha yakındır. Bu da üzerimizde gündelik yaşamın oluşturduğu gerginliği azaltır ve öfke duygusunun oluşmamasını, oluşsa da kontrol edilmesini kolaylaştırır.
İletişimi etkinleştirmenin en önemli yolu alıcı, kanal ve verici arasındaki bağı güçlü tutmaktır. Niyetimizin halisliği, kendimize yaptığımız yatırım, konu hakkında gelişim gösterebilmek için kendimizi keşfetme çabamız ve farkındalığımız iletişim kanalını her zaman güçlü tutar.
Akademik çalışmalara konu olan, birçok üniversitede bölümü bulunan, dünyanın en çok yazılan en çok araştırılan konusu olması tesadüf olamaz.
Başarılı, sağlıklı, huzurlu bireyler olabilmemiz bu yöntemle daha kolay ve başlangıç noktamız kendimizle kuracağımız iletişim ve iç yolculuğumuz, öz farkındalığımız.
‘Başarı bir labirentse, iletişim haritalarından biridir’ derim hep. İletişimlerinizin keyifle ve gelişimle sürdüğü keyifli bir hafta sonu dilerim.