Çölyak hastalığı, beslenme alışkanlıklarında her geçen gün görülme sıklığı artan, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan glutenin vücutta oluşturduğu alerjik reaksiyonlar sonucu ince bağırsakta meydana gelen anatomik değişikliklerle karakterizedir. Çölyak aynı zamanda bir ince bağırsak hastalığıdır.
Çölyak hastalığı, bireyler arasında farklı belirtiler gösterir ve ortaya çıkış zamanı kişiden kişiye değişir.
Çölyak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
- Açıklanamayan Demir Eksikliği Anemisi
- Yorgunluk
- Şişkinlik veya Gaz Sancısı
- İshal/Kabızlık
- Kemik Kaybı ve Ağrısı
- Vücutta İltihap Oluşumu
- Hormonlarda Düzensizlik
- Depresyon veya Anksiyete
- Ellerde ve Ayaklarda Karıncalanma (Uyuşma, Ağrı) veya Migren
- Kadınlarda Adet Düzensizliği, Düşük
- Kısırlık
- Ağız içinde yaralar
- Ciltte kaşıntılı deri döküntüsü
Peki, Gluten içeren besinler nelerdir?
- Ekmek ve Unlu Mamuller
- Buğday, Bulgur, İrmik, Makarna
- Kek ve Pasta
- Hazır Köfte
- Malt İçeren İçecekler
- Sosis ve Salam
- Paketli Kuruyemiş
- Kahvaltılık Gevrek, Müsli Bar
- Karışım Baharatlar
- Hazır çorbalar
Çölyak hastalarının ömür boyu glütensiz diyet uygulaması kaçınılmazdır. Glütenin diyetten çıkarılması, bağırsak yapısında hızlı bir iyileşme sağlar; iltihap azalır ve emilim normale döner. Tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken belirli kurallar bulunmaktadır. Bu nedenle, bir diyetisyenle görüşmek ve konu hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.
Glütensiz diyetin ömür boyu devam etmesi, besinsel eksikliklerin tespit edilmesi ve tedavi edilmesini gerektirir. Ayrıca, düzenli klinik ve laboratuvar kontrolleri, hastaların sağlık durumlarını izlemek için hayati bir rol oynar.