Sıklıkla, kafam takıldıkça, canım sıkıldığında yazdığım bir konu var. Sizleri bilemem ama beni oldukça rahatsız ediyor hatta ileri derece de takıntım oluştu.
Kimse yanlış anlamasın, ithamlarda da bulunmasın. Asla ırkçı, kafatasçı değilim.
Felsefem “insanı severim, yaratandan ötürü” şeklindedir.
Türkiye’de nüfus 85 milyonun üzerine çıkmış görünüyor.
Onca devlet ve özel sektör yatırımlarına rağmen, üstelik genç sayımızla övünür haldeyken sporcu yetiştirmede gerilerde kalmış bir ülke konumundayız.
Hemen her spor branşında, her kategoride kendi çocuklarımızı göz ardı edip, devşirme, ithal sporcuları içimize katmışız.
Kafa kağıtlarını değiştirip isimlerini de bize uyar vaziyette çevirip, giydirmişiz formaları salmışız çayıra.
Bu uygulamayı yapmayan federasyon sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Araştırmadım ama aklıma ilk gelenler, güreş, badminton, boks oluverdi.
Dönelim futbola, zira başı çeken bu branş…
Merakınızı gidermek ve beni anlamak için kısa bir araştırma yaptım ve sonuçlarını ortaya koydum.
Süper Lig’de 19 takım yer alıyor.
Toplam oyuncu sayısı 537, bunların 248’i ithal oyuncular.
Dünya coğrafyasındaki 68 ülkeden futbolcuyu ithal etmişiz. Bunların yaş ortalaması ise 26,7. Bu rakam korkunç derece de yüksek!
Adını hiç duymadığımız, dünya haritasında bile arayıp bulamadığımız pek çok ülkeden futbolcu transfer etmişiz.
Birleşmiş Milletler gibiyiz.
Gezginci bir kimliğe sahibim. Yer kürede 60’ı aşkın ülkeyi gezmiş, izlerimi bırakmış biri olarak, dün kadar Curacan, Martinique, Guadeloupe, Gine-Bissau, Yeşil Burun adaları isminde ülkelerin varlığını bilmiyordum.
Yeni öğrendim.
Futbolumuzun kurnaz, şeytanı arka ceplerinden çıkaran menajerlerin marifetleridir bu.
Gıcık olurum kendilerine ama taktir etmekten de geri kalmam. Ülkeyi yabancı futbolcu çöplüğüne getirdikleri için nefret ederim ama buna çanak tutan kulüp yöneticilerine de en derin saygılarımı sunarım.
Merak ettiyseniz, sizler için hazırladığım tabloyu ortaya koyayım. İşte size ülkemizde süper ligde oynayan yabancı futbolcuların ülke isimleri ve sayıları;
Fransa ( 13 ), Gana ( 11 ), Nijerya ( 11 ), Polonya ( 10 ) Sırbistan ( 9 ), Bosna Hersek ( 9 ), Senegal, ( 8 ), Kosova ( 6 ), Yunanistan ( 6 ), Danimarka ( 5 ), Arnavutluk ( 5 ) , Hırvatistan ( 5 ), Kamerun ( 5 ), Hollanda ( 5 ) İngiltere ( 5 ), Ukrayna ( 5 ), Slovenya ( 4 ) Romanya ( 4 ), Fas ( 4 ), Kongo DC ( 4 ), Kolombiya ( 3 ), Norveç ( 3 ), Çek Cumhuriyeti ( 3 ), Almanya ( 3 ), Avusturya ( ( 3 ), Kongo ( 2 ), Gine-Bissau ( 2 ), Angola ( 2 ), İsveç ( 2 ), Özbekistan ( 2 ), İran ( 2 ), Mali ( 2 ), İsviçre ( 2 ), Gambiya ( 2 ), Gine ( 2 ), Kuzey Makedonya ( 2 ), Uruguay ( 2 ), Arjantin ( 2 ), Ekvator ( 2 ), Yeşil Burun Adaları ( 2 ), Belçika ( 2 ), Fildişi Sahili ( 2 ), Kazakistan ( 2 ), Macaristan ( 2 ), Slovakya ( 2 ).
Azerbaycan, Çad, Haiti, Kosta Rica, Curacan, Gabon, Orta Afrika, Tanzanya, Japonya, Martinique, Bulgaristan, İspanya, Guadeloupe, Paraguay, İsrail, Cezayir, Karadağ,Venezuela, Güney Kore, İrlanda, Tunus ve İtalya’dan birer futbolcu yer alıyor.
Bu oyuncuların ülke futbolunun kalkınmasına ne gibi bir katkı sağladıklarını tartışabiliriz. Haksızlık yapmak istemem, Osimen gibi,Gedson Fernandez, Livakoviç gibi pek çok kaliteli yabancıya söyleyecek söz bulamam.
Ama ya diğerleri hatta pek çoğu?
Vasatında altında, yetenek fukarası isimler. Onların yerine alt yapılardan gelen oyuncuları kullansak daha kazançlı çıkacağımızdan kimsenin şüphesi yoktur.
Aslında yazılacak, söylenecek çok şey var. Ama yerimiz dar, fazla oynayamıyoruz.
Lafın uzunu aptala anlatılır demiş erenler.
Siz anladınız onu.