Rauf Raif Denktaş 27 Ocak 1924 günü Kıbrıs’ın Baf kasabasında dört çocuklu bir ailenin dördüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. Bir buçuk yaşındayken annesi Emine Hanım'ı kaybeden Rauf altı yaşına kadar anneannesi, babaannesi ve Osmanlı döneminde zaptiyelik yapmış olan dedesi Şeherli Mehmed tarafından yetiştirilmiştir. Babası ise hâkim Mehmet Raif beydir. Denktaş, 1930 yılında eğitim için İstanbul'a gönderildi. Arnavutköy'de ilkokuldan liseye kadar eğitim veren Fevzi Ati Lisesi'nde yatılı okumaya başladı. Ortaokuldan sonra Kıbrıs'a dönecektir. Kıbrıs’ta başladığı Lefkoşa İngiliz Okulu'ndan 1941 yılında mezun oldu. Bu okuldan mezun olunca Fazıl Küçük'ün Halkın Sesi gazetesinde yazılar yazmaya başlamıştır. Daha sonrasında bir süre Mağusa'da tercümanlık, mahkemelerde memurluk ve İngiliz Okulu'nda öğretmenlik gibi çeşitli görevler yapmıştır. 1944 yılında hukuk eğitimi almak için Lincoln's Inn'de okumak üzere İngiltere’ye gitti. Buradaki eğitimini tamamladıktan sonra adaya dönerek avukatlığa başladı. Sonrasında savcılığa geçecek ve 1956 yılına gelindiğinde ise başsavcılığa yükselmiştir.
MÜCADELE YILLARI
Kıbrıs meselesinin gündeme gelmeye başladığı 1948 tarihinde Kıbrıs Türklerinin düzenlediği ilk mitingde Fazıl Küçük ile beraber hatiplik yaptı. Halka ilk hitabını bu vesileyle ve 24 yaşındayken gerçekleştirecektir. Türk cemaatinin iki önemli ismi Faiz Kaymak ve Fazıl Küçük arasında ara bulucu rolünü üstlenip, toplumun çıkarlarının takipçisi olmuştur. Bu süreç sonunda Faiz Kaymak'ın teklifi ve Fazıl Küçük'ün de onayıyla Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu Kongresi'nde başkanlığa seçilmiştir. 1955 yılında Yunanlıların desteği ile adada Rumlar tarafından kurulan Enosisle mücadelede edecek ve EOKA karşısında Kıbrıs Türklerinin direnişine yön verecektir. 1958 yılında hükûmetteki görevinden istifa ederek arkadaşlarıyla beraber Türk Mukavemet Teşkilatını (TMT) kurdu.
Gerilimin iyice arttığı 1958 yılında Türk ve Rumlar arasında başlayan çatışmalarda, Türklerin gerçekleştirdiği protestoların başında yer almıştır. Zürih-Londra antlaşmaları öncesinde Fazıl Küçük ile birlikte Ankara'ya Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile görüşmeye gelmiştir. Bu görüşmede adaya Türk askerinin gönderilmesi teklifini dile getirdi. 1959 Zürih ve Londra Antlaşmaları ile 1960 Antlaşmaları ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'nın hazırlanmasında büyük bir çaba sarf edecektir. Aynı yıl Türk Cemaat Meclisi üyeliği ve Türk Cemaati İcra Komitesi Başkanlığı'na seçilmiştir. Tırmanan 1963 olaylarından sonra bir takım temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelmiştir. Temaslarını tamamlayarak bir sandalla Kıbrıs'a geçti ve Türk direnişini örgütlemeye başlamıştır.
1964 yılında Londra Konferansı'na katılmak üzere adadan ayrıldı. Görüşmelerin sonuca ulaşamaması üzerine 15 Ocak'ta Ankara'ya dönen Denktaş, 17 Şubat'ta New York'a gitti ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi görüşmelerine katıldı. 18 Mart tarihinde tekrar Ankara'ya dönene dek, Makarios başkanlığında ve tamamen Rum kontrolünde olan Kıbrıs Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Denktaş hakkında devlete hakaret ve başka suçlar nedeniyle tutuklama ve yargılama kararı aldı. Bunun üzerine Denktaş mecburi olarak Ankara'da kaldı. Gizlice Erenköy'e çıkarak Erenköy Direnişine katıldı, sonra tekrar Ankara'ya dönecektir. Türkiye'de kaldığı dönemde Ankara'daki siyasi çevrelerle Kıbrıs konusundaki meseleleri istişare edecek ve Türkiye kamuoyuna aktarmak için basın toplantıları ile konferanslar düzenleyecektir. Ankara’da kaldığı sırada aklı Kıbrıs’ta olan olaylarda bulunduğundan 1967 yılında adaya gizlice girmeye çalışırken tutuklanacaktır. Yoğun girişimler sonucu Türkiye'ye iade edilecek ve 1968 yılında hakkında bulunan adaya giriş yasağı kaldırılınca ancak Kıbrıs'a dönebilecektir.
SİYASET DÖNEMİ
1970 seçimlerinde Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı'na seçildi. 18 Şubat 1973 tarihinde Fazıl Küçük görevinden ayrılması üzerine Kıbrıs Cumhurbaşkanı Yardımcısı seçildi. Bu görevinden 28 Şubat 1973 tarihinde istifa etti ve aynı gün Kıbrıs Türk Yönetimi Başkanı görevine getirildi. Kıbrıs Barış Harekatı'nın ardından 13 Şubat 1975 tarihinde kurulan Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin ilanından sonra devlet ve meclis başkanı görevlerine seçilerek bu görevi yürüttü ve anayasa uyarınca 1976 yılında yapılan ilk genel seçimlerde devlet başkanlığına seçildi. Bu görevi 15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanına kadar sürdürdü. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanıyla beraber tekrar cumhurbaşkanlığı görevine seçildi. Bu görevi 2005 yılındaki seçimlere kadar devam etmiştir. 17 Nisan 2005 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmamıştır ve seçilen Mehmet Ali Talat'a cumhurbaşkanlığı görevini devretmiştir.
ÖLÜMÜ
Rauf Denktaş görevinden ayrıldıktan sonraki dönemlerde birçok rahatsızlık geçirmiştir. Bu süreçte geçirdiği organ yetmezliği teşhisi nedeniyle Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılan Rauf Denktaş, tedavi gördüğü hastanede 13 Ocak 2012 tarihinde 88 yaşında vefat etmiştir. Vefatının ardından Türkiye ve yavru vatan KKTC'de ulusal yas ilan edildi. 17 Ocak 2012 günü, yapılan devlet töreniyle Lefkoşa'daki Cumhuriyet Parkı'nda defnedildi. Böylece Kıbrıs Türklerinin ve KKTC’nin kurucu lideri aramızdan ayrılmıştır. Ruhu şad olsun.
Kahraman bir Allah dostu idi.... Gençliğinde yazdığı bir Fatiha tefsir kitapçığı vardı... Allah dostları ölmez....