Çorbaların, pilavların et ve tavuk suyuyla yapıldığında çok daha lezzetli ve sağlıklı olduğu biliniyor. Ancak birçok kişi et, tavuk suyu yapmanın zorlayıcı olduğunu düşünerek onlar yerine hazır satılan bulyonları kullanmayı tercih ediyor. Bu bulyonların sağlıklı olduğunu düşünenler bile var! Yapılan araştırmalar et/tavuk bulyonlarının sayısız hastalığa yol açtığını buldu.
HASTALIKLARA YOL AÇIYOR
Diyetisyen Ferhan Coşkun, bulyonların içerisinde yüksek miktarda tuz bulundurmasından dolayı kalp damar hastalıklarına, hipertansiyona ve böbrek hastalıklarına yol açtığını dile getirdi. Uzmanlar, yemeklerde lezzet katabilmek için kullanılan ve içerisindeki koruyucu maddeler sayesinde uzun raf ömrü bulunan bulyonların, insan sağlığını tehlikeye attığına dikkati çekiyor. Diyetisyen Ferhan Coşkun, tavuk eti ve kırmızı etin çeşitli ekstraktlarıyla hazırlanan aroma vericilerin muhtemel zararları hakkında yaptığı açıklamada, bulyonların içerdikleri yüksek sodyum oranından dolayı kalp damar hastalıklarına, hipertansiyona ve böbrek hastalıklarına yol açtığını söyledi.
ALERJİK REAKSİYONLARA SEBEP OLUYOR
Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük tuz tüketimin 5 gramın altında tutulmasını önerdiğini dile getiren Coşkun, “‘Çin tuzu’ olarak bilinen Monosodyum Glutamat, çeşitli hastalarda alerjik reaksiyonlara, kızarıklık ve baş dönmesine sebep olabilmektedir. En önemlisi raf ömrünü uzatmak ve lezzet stabilitesini sağlamak amacıyla kullanılan yapay tatlandırıcılar, renklendiriciler, koruyucular gibi katkı maddeleri insan sağlığı üzerinde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Bulyonun içerisinde bulunduğu sodyum oranından dolayı tansiyonu yükseltebildiğine ve böbrek hastalıklarını ilerletebildiğine dikkati çeken Coşkun, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik rahatsızlık yaşayanların bulyon kullanımından kaçınmasını önerdi.
SİNİR SİSTEMİNE ZARAR VERİYOR
Bulyonların bu kadar zararlı olmasının nedeni, içeriğinde yer alan Mono sodyum gluatamat (MSG) isimli katkı maddesi. Bulyonların içinde bulunan ve yemeklere et aroması kazandırmak için kullanılan MSG, kişinin merkezi sinir sistemine zarar veriyor. Alzheimer, Parkinson, Epilepsi (sara) ve Huntington hastalıklarının oluşmasına neden oluyor.
MSG NEDİR? ZARARLARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Açılımı mono sodyum gluatamat olan MSG, lezzet arttırıcı etkili kimyasal bir ürün. Çin tuzu olarak bilinen bu ürün fazla tüketildiğinde; Epilepsi (sara), Parkinson, Alzeimer, Huntington, pankreas hasarı, göz retinasında büyüme, yağ birikimi, insülin artışı, obezite gibi sağlık sorunlarına neden olur. MSG tüketimi ayrıca yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite, büyüme hormonu baskılanması, pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı olarak diyabet, böbrek ve karaciğerde tahribata kadar yol açmakta.
HAMİLELERİN ASLA YEMEMESİ GEREKİYOR
İçeriğinde MSG olan ürünler arasında; et bulyon, tavuk bulyon, cips, dondurma, renkli yoğurt ve hazır çorba yer alıyor. Bu ürünlerin özellikle hamilelik döneminde kullanılması, uzmanlar tarafından çok sakıncalı bulunuyor. Hamilelikte MSG içeren gıdaların tüketilmesininen büyük zararı ise plasentayı geçerek direk bebeğe zarar vermesi.
Sağlık
Yayınlanma: 05 Kasım 2023 - 18:21
Yemeğine bulyon katanlar dikkat böbreklerizi bitiriyor
Çorbaların ve pilavlara et ve tavuk suyu yerine hazır satılan bulyonları kullanmayı tercih edenler büyük tehlike altında. Et ve tavuk bulyonlarının içerisinde yüksek miktarda tuz bulunmasından dolayı, kalp damar hastalıklarına, hipertansiyona ve böbrek hastalıklarına yol açıyor.
Sağlık
05 Kasım 2023 - 18:21
İlginizi Çekebilir