Doktorlar, hamile kadının kan örneğinde tüm kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir yüzey molekülünün eksik olduğunu fark etti. İngiltere Ulusal Sağlık Servisi’nin hematologlarından Louise Tilley, yaklaşık 20 yıllık araştırmalarının sonunda bu yeni kan grubunu tanımlamanın büyük bir başarı olduğunu belirtti. Tilley, "Nadir ancak önemli hastalara en iyi bakımı sunmak için bu yeni kan grubunu nihayet ortaya koymak büyük bir başarıdır" dedi.
MAL Kan grubu NEDİR?
Yeni keşfedilen kan grubu, MAL olarak adlandırıldı. İnsanların kan hücrelerini kaplayan çok sayıda farklı antijen ve molekül nedeniyle, bilinen ABO kan grubu sistemi ve Rh faktörünün yanı sıra birçok farklı kan grubu sistemi mevcuttur. Bu antijenler, vücudun zararlı maddeleri tanımasına yardımcı olur ve kan nakli sırasında uyumsuzluklar ciddi reaksiyonlara yol açabilir.
KEŞFİN DETAYLARI
Tilley ve ekibi, 1972’deki hamile hastanın kanında eksik olan AnWj antijeninin, normalde yüzde 99,9 oranında bulunan bir molekül olduğunu belirledi. AnWj antijeni, miyelin ve lenfosit proteinlerinde yer alıyor. Bu nedenle, araştırmacılar yeni sistemi MAL kan grubu olarak adlandırdı.
MAL genlerinin her iki kopyasında mutasyon bulunan bireylerin AnWj-negatif kan tipine sahip olduğu keşfedildi. Bu durum, hamile kadında gözlemlenen duruma benziyor. Ekip, nadir MAL kan grubuna sahip üç hasta daha tespit etti; ancak bu hastalarda mutasyon görülmedi. Bu durum, bazı kan hastalıklarının antijenin baskılanmasına yol açabileceğini gösteriyor.
SONUÇ
Yeni keşfedilen MAL kan grubu, tıpta önemli bir boşluğu doldurarak, nadir kan grubu olan hastalar için daha iyi bir bakım sunma potansiyeline sahip. Bu keşif, kan grubu sistemleri alanında atılan önemli bir adım olarak tarihe geçecek.
ensonhaber
Bizim ülkede çoktur...