Samsun haber- Türkiye'de 9, dünya genelinde ise bine yakın noktada gökyüzüne salınan meteoroloji balonları, hava tahminlerinin yapılmasında uzmanların en önemli yardımcısı olarak öne çıkıyor. Bu balonlar, atmosferin yüksek katmanlarındaki meteorolojik parametrelerin tahmin edilmesi amacıyla kullanılıyor.
35 KİLOMETREYE YÜKSELİYOR
Türkiye'nin 9 farklı noktasından her gün gökyüzüne salınan meteoroloji balonları, atmosferin her bir katmanından sıcaklık, nem, basınç, rüzgarın hızı ve yönüne ilişkin verileri anlık olarak tahmin merkezlerine iletiyor. Bu veriler, hava tahmini oluşturulmasında önemli bir rol oynuyor. Balonlar, salındıktan 90 dakika sonra 35 kilometreye kadar yükseliyor ve daha sonra basınç nedeniyle patlıyor.
CİHAZLARIN YERLİ ÜRETİMİ
Balonun altına bağlanan ve verileri merkeze gönderen tek kullanımlık cihaz, üzerindeki mini paraşüt sayesinde yeryüzüne yumuşak iniş yapıyor. Bu cihazlardan otomatik olarak aktarılan veriler, bilgisayar üzerinden anlık olarak takip edilebiliyor. Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğünde görevli meteoroloji uzmanı İbrahim Temizgül, bu balonların "yüksek seviye gözlemleri" olarak adlandırıldığını belirtti. Temizgül, son yıllarda hava tahminlerinde yerli cihazların kullanıldığını vurgulayarak, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak yerli yüksek seviye gözlem cihazı kullanmaktayız" dedi.
CİHAZLAR İMHA EDİLİYOR
Temizgül, balonların belirli bir noktada basınç sebebiyle patladığını ve yeryüzüne düştüğünü dile getirerek, vatandaşların bahçesine veya çatısına düşen cihazların tedirginlik yaratabileceğini belirtti. Ancak cihazların üzerindeki amblemler ve yazılar sayesinde vatandaşların bu duruma korkuyla yaklaşmamaları gerektiğini ifade etti. Cihazı bulan vatandaşların genellikle cihazı getirmek istediklerini belirten Temizgül, bu cihazların yeniden kullanılmadığını ve imha edildiğini sözlerine ekledi.
AA