Yılbaşı gecesi masanın altında 12 üzüm yeme geleneği, özellikle İspanya'da yaygın olan ve tarihsel kökenleri derinlere dayanan ilginç bir ritüeldir. Genellikle Hristiyanlar arasında uygulanan bu gelenek, üzüm hasadına ve şans getireceği inancına dayanır. İspanyolların yılbaşı ritüellerinden biri olarak bilinen bu geleneğin kökeni 19. yüzyıla kadar uzanır.
YILBAŞI ÜZÜM RİTÜELİ
Kökeni 19. yüzyıla kadar dayanan 12 üzüm ritüeli İspanya'da ortaya çıktı. Bir rivayete göre; 1909 yıllarında İspanya'nın Alicante bölgesinde üzüm üreticileri aşırı üzüm hasadından dolayı bu geleneği başlatıyor.
Yılbaşı gecesi 12 üzümü saat 12'de çan sesinin duyulmasıyla yiyen İspanyollar bu ritüelin şans getirdiğine inanıyor. Her bir üzüm tanesi ayları temsil ediyor. Bazı bölgelerde ise üzümler masa altında yenilmekte. Bolluk ve bereketin simgesi olarak anılan üzümü masa altında yemek şans ve bereketin devamı olarak nitelendiriliyor. Her üzüm için bir dilek tutulur ve bunun gerçekleştirileceğine inanılır. Üzüm ritüelinin diğer amacı ise yılın bitimini kutlamak ve yeni yıla temiz bir başlangıç yapmak.
12 ÜZÜM YEME RİTÜELİ NASIL YAPILIR?
Yılbaşı gecesi saat 12'yi gösterdiğinde her çan sesi için bir üzüm yenir. Masanın altında yapılmasının bu ritüeli daha da güçlendirdiğine inanılır.
sözcü