Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı tebliğ taslağına göre, yumurtalarda "son tüketim tarihi" yerine "tavsiye edilen tüketim tarihi" ifadesi kullanılacak. Bu düzenleme, israfı azaltmayı hedefliyor.
TAVSİYE EDİLEN TÜKETİM TARİHİ
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'ni güncelleyerek gıda güvenliğini artırmayı, tüketiciyi yanıltmayı önlemeyi ve haksız rekabeti engellemeyi amaçlıyor. Değişiklikle, A sınıfı yumurtaların raf ömrü Avrupa Birliği standartlarına göre belirlenerek, "son tüketim tarihi" yerine "tavsiye edilen tüketim tarihi" ifadesi kullanılacak. Ayrıca, yumurtaların sınıflandırma süresi de 10 güne indirilecek.
YUMURTADA İSRAF PROBLEMİ
YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, yumurtanın uygun koşullarda muhafaza edilmesi halinde kullanım ömrünün uzun olacağını belirtti. Marketlerde raflarda 15 veya 20’nci gününde alınan ve evde 35-40 gün bekletilen yumurtaların "ziyan oldu" denilerek çöpe atıldığını vurguladı. Bu durumun milli bir israf olduğunu ifade eden Afyon, "Bu israfı önlemek adına 35-40 günlük yumurtalar da uygun koşullarda saklanırsa tüketilebilir," dedi.
YUMURTADA TÜKETİM SÜRESİ BELİRLENDİ
İbrahim Afyon, yumurtaların tüketiciye ulaştırılma süresinin yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olmasını tavsiye ettiklerini belirterek, bu düzenlemenin doğru bir karar olduğunu bildirdi. Ayrıca, vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. "Kabuk bütünlüğü bozulmamış, bakteri üremesine sebep olmamış ve aşırı sıcağa maruz kalmamış yumurtaların ömrü daha uzundur," diyen Afyon, marketlerdeki denetimlerin 28 gün kuralına göre devam edeceğini ekledi.
ekonomim