Zeytin, Akdeniz iklim kuşağında yaygın olarak yetiştirilen önemli bir tarımsal ürün olmasına rağmen, Samsun’da mikro klima bölgelerinde de yüzyıllardır yetiştiriliyor. Samsun şeriye sicil defterlerinde zeytin yetiştiriciliği ile ilgili pek çok kayıt bulunuyor. Samsun'a özgü tuzlamalık ve yağlık çeşitlerinin varlığı ise bu bölgedeki zeytin yetiştiriciliğinin tarihsel önemini gösteriyor.
ZEYTİN AĞAÇLARINA ZARAR VERİYOR
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, zeytin fidan tırtılı (Palpita unionalis) hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Son yıllarda İl Müdürlüğümüz ve diğer kamu kurumları ile yapılan çalışmalar sonucunda Samsun’da toplam 952 dekar alanda zeytin üretimi yapılmaktadır. Zeytin fidan tırtılı ise zeytin ağaçlarına ciddi zararlar verebilecek bir zararlı olup, bu zararlıya karşı mücadelenin biyolojisi büyük önem taşımaktadır."
MÜCADELE YÖNTEMLERİ
İl Müdürü İbrahim Sağlam, bu zararlıya karşı entegre mücadelenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi: "Zeytin fidan tırtılı birçok doğal düşmana sahiptir. Gereksiz kimyasal müdahaleler bu doğal düşmanlara zarar verebilir. Bu nedenle, küçük alanlarda larvaların mekanik olarak toplanması, bulaşık sürgünlerin bahçelerden uzaklaştırılarak yok edilmesi popülasyon yoğunluğunu azaltacaktır. Kimyasal mücadele ise bahçelerde yapılan yumurta ve larva kontrollerine göre, BKÜ veri tabanında yayınlanan ruhsatlı ürünlerle yapılmalıdır."
ÜRETİCİLERE ÖNERİLER
Samsun'da zeytin bahçelerinde hastalık ve zararlılara karşı kontrollerin düzenli olarak devam ettiğini belirten Sağlam, üreticilerin detaylı bilgi için İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurmalarının önemine vurgu yaptı.
Şükran AKÇAY
Şükran AKÇAY