Evcil hayvanlara çip taktırmak, Resmi Gazete’de yayımlanan Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik ile zorunlu hale getirilmiştir. Bu yönetmeliğe göre 31.12.2022 tarihine kadar tüm kedi, köpek ve gelincik sahipleri; il/ilçe müdürlükleri veya bakanlıkça belirlenen kurum/kuruluş ya da tüzel kişilere başvuru yaparak evcil hayvanlarını kimliklendirerek kayıt altına aldırmakla yükümlüdür.
ZORUNLUDUR
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Amacı; ‘hayvan hareketlerinin takibini ve hastalıklarının kontrolünü daha etkin düzeyde sağlamak’ olarak ifade edilen sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin dijital yöntemlerle kimliklendirilmesi ve kayıtlarının tutulması işlemlerinde, mevcut sahipli hayvanlarımız için bakanlığımızca belirtilen sürecin sonuna yaklaşmış bulunmaktayız. Yönetmelik gereği ev hayvanı sahiplerinin, kedi, köpek ve gelinciklerine kimlik çıkartarak; doğum, ölüm, kayıp ve sahip değişikliğiyle ilgili bilgileri il ve ilçe müdürlüklerimize süresi içinde bildirmeleri de zorunlu hale getirilmiştir.
12 BİN 210 HAYVANA MİKROÇİP
1 Ocak 2022 tarihinden itibaren başlayan uygulama sürecinde, il müdürlüğümüz ekipleri tarafından yaklaşık 20 bin adet mikroçip ve pasaport alım işlemleri gerçekleştirilmiş ve gerek il-ilçe müdürlüklerimiz, gerekse de serbest çalışan veteriner hekimler tarafından kimliklendirme işlemleri yürütülmüş olup 30.04.2021 tarihinde Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası ile ilgili protokol imzalanmıştır. Uygulamanın başladığı tarihten bugüne kadar ilimiz genelinde 5.888’i kedi ve 6.322’si köpek olmak üzere toplam 12 bin 210 hayvana mikroçip uygulanarak Bakanlığımızın PETVET sistemine kayıt işlemleri gerçekleştirilmiştir” dedi.
Ergül DEMİRBAŞ
Yorumlar
Kalan Karakter: