Hitit yazıtlarında adı sıkça geçen, Hititlerin kutsal olarak kabul ettiği tarihsel yerleşme Nerik olduğu sanılan alanda 2005 yılından bu yana sürdürülen kazıya başkanlık eden Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rainer Maria Czichon, 9 yıldır bir mabedin üzerinde çalışmaları yürüttüklerini söyledi. Kazı çalışması esnasında 3 mabedin üst üste olduğunu tespit ettiklerini belirten Czichon, "Hititler mabetlerini üst üste inşa etmişler. Hem eski duvarları hem yeni duvarları kazı çalışmasında yan yana çıkıyor. Biz hangisi eski hangisi yeni onu çözmeye çalışıyoruz. Bu dönemin sonunda hangi mabet hangi girişten kullanılmış onları belirleyeceğiz" dedi.
4 BİN YILLIK SİLO HEYECANI
Mabetlerin dış kısmında kazı çalışması esnasında buldukları 2,5 metrekare genişliğinde ve 4 metre derinliğindeki silonun ekibi heyecanlandırdığını vurgulayan Czichon, şöyle devam etti: "Buranın başlangıçta bir su kanalı olduğunu düşündük ancak bulunan kalıntılar silo olduğu kanısını güçlendiriyor. Çünkü alt kısımda incecik beyaz bir sıva kalıntısına ulaştık. Yani taş duvarın iç kısmında sıva kalıntısı var, bu da silo olduğu kanısını güçlendiriyor. Hem de anıtın içinde obsidyen bıçaklar ve parçaları bulduk. Sanki bir şey kesmişler, belki düven gibi bir şey kullanmışlar. Düven Roma döneminde kullanılmıştı, bunu biliyoruz ama ilk kullananlar Hititler miydi? Bunu çözmeye çalışıyoruz. Oymaağaç'ın en hezeyanlı kazı yeri şu an orası."
Kuyuyu tabana kadar indirmeye çalıştıklarına değinen Czichon, "Genellikle tabanda enteresan şeyler bulunur. Siloyu ne için kullanmışlar bunu bulabiliriz. Kuyunun içinde 4 binlik yanmamış ahşap parçası bulduk. Bulduğumuz böyle küçük parçalar bizi çok mutlu ediyor" diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: