Beyin analizi üzerinde MR görüntülerinden çalışmalar yürüten Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri ve Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Şahin, önemli açıklamalarda bulundu. Yaşayan insanların beyinlerinden elde edilen görüntülere baktıklarını söyleyen Prof. Dr. Bünyamin Şahin, 'Beynin içerisinde hangi bölgelerinde zayıflama veya hangi bölgelerinde gelişme var onlara bakıyoruz. Bu zayıflayan ve gelişen bölgelerin insanların tavır, davranış, hareket, psikoloji, kişilikleriyle ilişkilerine bakıyoruz. Bir muamma var. Hala beynin hangi bölgeleri hangi tür işlemler yapıyor, beyin gelişir mi, değişir mi, beyindeki bir bozulma mı karakteri değiştiriyor, yoksa karakter değişince mi beyin değişiyor çoğunlukla söylenen şu, önce insanın beyni değişik nedenlerle bozulabiliyor. İlaç almıştır, psikoloji olumsuz yönde kendisine dönüş yapmıştır, çevresel faktörler, duygusal faktörler, beslenme faktörleri, genetik faktörler bir şekilde bir araya gelerek beynin belli bölgelerinde arıza meydana getiriyor veya az çalıştırıyor. O bölgeyi diğer bölgelerde fazla çalışabiliyor. Beynimiz bir denge içerisinde yüzlerce terazi var. O terazilerin her biri birbirlerini farklı şekilde dengeliyor. Herhangi bir yerde arıza olduğu zaman diğer tarafları da etkiliyor tabi biz çoğunlukla beynin neresinde hangi bozulmanın olduğunu tam bilemediğimiz için bunları inceliyoruz. Yaşayan insandan beynini alıyoruz. Bu bireysel olabiliyor ya da grup halinde yapabiliriz. Mesela yoğun depresyon geçiren hastaları bir grup yaparız. Depresyonu olmayan hastaları bir grup yaparız. Sonra bunların beyinlerini MR’larını çekiyoruz. Bilgisayar programlarıyla onu binlerce bölgesine ayırıyoruz. İşte o bölgelerin büyüklüğü, kalınlığı yüzeyinin kıvrımlarını bilgisayarla kıyaslıyoruz. Sonra depresyonda olanlarla olmayanlar arasında beyinlerinde ne farklılıklar var diye soruyoruz. Bu bize diyor ki, ‘şu bölgelerinde incelme var.’ Depresyona girenler için anlıyoruz ki o bölgede sorun yaşıyor. Bu da hastaların ruh halini değiştiriyor. İşte bu tip hastalıkları tanımlamak için de kullanabiliyoruz’ diye konuştu.
Artık Şizofreni Deyip Kurtayamayacaklar!
Prof. Dr. Bünyamin Şahin, 'Kişinin beynine baktığımızda MR görüntülerinden özellikle şizofreni hastalığı için sağlam olup olmadığı yönünde önemli bir ipucu verebiliriz’ dedi
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: