Bozulmuş eklem kıkırdağının cerrahi girişimle çıkarılıp yerine yapay bir eklem yüzeyi yerleştirilmesi işlemine artroplasti ya da eklem protez cerrahisi yöntemi denildiğini belirten Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Kubilay E. Türkmen, "Artroplasti, eklemlerin kireçlenmeye ve deformasyona bağlı olarak bozulduğu durumlarda uyguladığımız tedavi yöntemidir.
Genellikle diz ve kalça bölgesinde yürümemizi sağlayan eklemlerde bozukluklarla karşılaşıyoruz. Çünkü yaşlanmayla beraber bu eklemler artık eski kapasitelerini kaybediyorlar. Bunu kaybettiği zaman vücut hareket edemez duruma geliyorlar. Vücut hareket edemediği durumlarda da kişi için bu kilo olarak geri dönüyor. İnsanlar kilo aldıkça eklemler daha da bozuluyor ve bizim bunları bu eklemlerin yerine bunu değiştirmemiz gerekiyor. Biz bunu artroplasti dediğimiz yöntemle ya da eklem protezi dediğimiz yöntemleri gerçekleştiriyoruz.
HAREKETSİZLİK VÜCUDU OLUMSUZ ETKİLİYOR
Halk arasında buna platin takılıyor dizlere veya kalça diye söylenebilir. Madde olarak platin değil ama vücutta yabancı bir madde olmasına rağmen yine vücutta olduğu süre boyunca onu kullanabilecek düzeyde tolere edebiliyor vücut bu koyduğumuz implantı. Diz eklemlerinde kullanıyoruz veya kalça eklemlerinde kullanıyoruz bu yöntemi. Yine dejenere olan eklemlerden omuzda da artroplasti yapılabiliyor. Eklem protezi ayak bileğine de yapılabiliyor. Bunların bozulması demek hareket kısıtlaması olarak bize geri dönüyor. Çünkü hareket etmemiz gerekiyor. Hareket etmezsek kilo alırız, kilo alırsak farklı sağlık sorunları ortaya çıkar, psikolojik olarak da depresyona gireriz. Hayat ve iş kalitemiz düşer. İnsanların eklemlerinden dolayı o kadar çok ağrı ve şikayetleri oluyor. Gece uykusuzluk oluyor, ağrı kesiciler kullanıyor. Bu ilaçlar ilerleyen süreçte böbrek ve mide sorunları ortaya çıkarıyor.
EKLEM BOZUKLUĞU YAŞAYAN HERKESE YAPILABİLİR
Artroplasti uygun hastaya yaptıktan sonra yaşam kaliteli artıyor. Yaşam süresi uzuyor. Dolayısıyla Artroplasti hayat kurtarıyor. Bu uygulama genellikle bölgesel anestezi ile yapılıyor. Eklem görüldükten sonra temizlik yapılıp biyonik olacak şekilde güzel bir şekilde bu eklem yerine konuluyor. Ertesi gün ayağa kalkıp kişi yürüyüp günlük kişisel gereksinimlerini yerine getirebiliyor. Bu uygulama eklem bozukluğu yaşayan herkese yapılabilir" diyerek sözlerine son verdi. Göksel IRMAK
Artroplasti hayat kurtarıyor
Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Kubilay E. Türkmen, çeşitli sebeplerden dolayı eklem bozukluğu yaşayanlara uygulanan artroplasti yönteminin yaşam ve iş kalitesini artırdığı için hayat kurtardığına dikkat çekti
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: