Hastürk'e göre, tekrarlayıcı hareketlerin neden olduğu bağımlılık seviyesindeki cep telefonu kullanımı, eklem bölgelerinde sertleşme ve iltihaplanmaya neden olabilir, bu da sinir dokusunda baskı ve hasara yol açabilir. Özellikle kas iskelet sistemi, eklemler ve sinir dokusu üzerinde ciddi etkilere sahip olan cep telefonlarının kullanımı, yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.
Ayrıca, Prof. Dr. Hastürk, cep telefonlarının aşırı kullanımının beyin fonksiyonları üzerinde de etkili olabileceğini vurguluyor. Stres, gerilim, uykusuzluk, baş ağrısı ve dikkat dağınıklığı gibi sorunların yanı sıra, Alzheimer gibi ciddi nörolojik hastalıklara yol açabileceği konusunda uyarıyor. Beyin fonksiyonlarındaki bu etkilerin özellikle gençlerde okul başarısızlığı ve dikkat dağınıklığı, orta ve ileri yaşlarda ise hafıza problemleri ve unutkanlık gibi sorunlara yol açabileceğini ifade ediyor.
Prof. Dr. Aşkın Hastürk, cep telefonlarının iş ve sosyal ortamlarda kullanımının da beyin fonksiyonlarını etkileyebileceğini belirtiyor. Bu nedenle, teknolojik cihazların aşırı kullanımından kaçınılması ve bağımlılık düzeyinin düşürülmesinin önemli olduğunu vurguluyor.
Son olarak, Hastürk, cep telefonlarının neden olduğu hastalıkların tedavi edilebileceğini ancak en önemli tedavinin bağımlılık düzeyini azaltmak olduğunu söylüyor. Ağır vakalarda cerrahi müdahale gerekebileceğini belirten Hastürk, toplumda teknolojik cihazların kullanımının sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması için bilinçli bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini vurguluyor.
haberturk
Güncel
Yayınlanma: 10 Haziran 2024 - 11:16
Aşırı telefon kullanmak öldürüyor
Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olan Prof. Dr. Aşkın Esen Hastürk, teknolojik cihazların özellikle gençler ve orta yaş grubu üzerinde bağımlılık yarattığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Hastürk, aşırı cep telefonu kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.
Güncel
10 Haziran 2024 - 11:16