Samsun Haber - Atakum Belediyesi tarafından Ata Sahne Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen ‘Geleceğin Meslekleri ve Kadın Girişimciler Mini Zirvesi’, Avrupa Birliği destekli ‘Geleceğin Meslekleri için İstihdam Oluşturma Projesi’ kapsamında düzenlenen ve Eskişehir, İzmir ve Gaziantep’ten sonra son durağı olan bir etkinlik olarak öne çıktı. Zirvede, uzmanlar hızla değişen dünya ekonomisi ve dijitalleşme karşısında artan istihdam ihtiyaçları, kadın girişimciliği ve geleceğin istihdam olanakları hakkında önemli bilgiler verdi.
Eğitilmiş İşsiz Sayısı Artıyor
Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yıldız, konuşmasında Atakum’un yüksek eğitim seviyesine sahip bir kent olduğunu ve işsizlik projelerinin önemine vurgu yaptı: “Atakum, yaz aylarında 350-400 bin nüfusa ulaşan, kışın ise 300 bin nüfusu istihdam eden bir ilçemiz. Sanayi şehri değil, ama turizm kenti olma yolunda çalışmalarımız var. Atakum’da 30 bin nüfuslu bir üniversite yer alıyor ve mezun olduktan sonra burada kalmak isteyen gençlerle işsizlik büyük bir sorun haline geliyor. Üniversite mezunu gençlerin iş başvuruları 3 bini bulmuş durumda. Geleceğin mesleklerini planlayamıyoruz ama bu tür zirvelerin katkı sağlayacağına inanıyorum.” dedi.
Değişime Hazır Olmak Gerekiyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi Projeler Şube Müdürü Ömer Faruk Sarı, moderatörlüğünü yaptığı zirvede, geleceğin mesleklerinin ve kişilerin kendilerini daha donanımlı hale getirmesi gereken alanların sürekli değiştiğini belirtti: “Üniversite mezunu olmak artık yeterli değil. Kişilerin kendilerini dönüştürme ve çalışmalarını ona göre yön verme ihtiyacı doğdu.” diye konuştu
Çiftçilerden Yoğun Talep Var
Helimore Havacılık Kurucu Genel Müdürü Başak Demir, yerli üretim yazılıma sahip zirai insansız hava aracı üretimi hakkında bilgi verdi: “Tarımda büyük bir açık olduğunu ve pazarda 34 milyar dolarlık bir pazar payı olduğunu fark ettik. Samsun’da 25 tane, 50 litre ve üzerinde kapasiteyle çalışan tarım dronumuz var ve çiftçilerden yoğun talep alıyoruz. Tarım haricinde arama kurtarma sektöründe de çalışmalar gerçekleştiriyoruz.” dedi.
Tüketiciyle Etkileşim Önemli
OMÜ Grafik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ayşe İri Öztürk, markaların piyasada tutunabilmesi için doğru mesajı iletmesi gerektiğini vurguladı: “Bir markanın tüketiciye karşı dürüst ve iletişime açık olması çok değerli. Markaların arka planındaki hikayeleri tüketicilere anlatması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Gönüllülük Esaslı
Lebleby Games Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Karabulut, oyun sektörünün ekip işi olduğunu belirtti: “Oyun sektörü gönüllülük esaslı amaçlar doğrultusunda katılım gerçekleştirir. Oyunu kullanıcısına ulaştırmak için her basamağa katma değer eklemeliyiz. Bu sektörde çalışan insanlar yüksek katma değer ürettiğinin farkında olan kişilerdir.” dedi.
Kadın İstihdamı Yetersiz
İdeha Enerji Mühendislik Proje Danışmanlık Kurucu Genel Müdürü ve Elektrik Yüksek Mühendisi İlknur Yılmaz, enerji sektöründeki kadın istihdamının yetersiz olduğuna dikkat çekti: “Kadın istihdamının yüzde on artırılması şirket performansını yüzde altı artırıyor. Hem kadın çalışan hem de üst düzey yönetici sayısı neredeyse yok denecek düzeyde.” şeklinde konuştu.
Gençlere Önemli Tavsiyeler
Cybernova Siber Güvenlik ve Yazılım Teknolojileri Akademisi Kurucusu, OMÜ Öğretim Görevlisi Dr. Hakan Can Altunay, siber güvenlik alanında önemli bilgiler verdi: “Türkiye, saldırı algoritmalarında ilk beşte ama savunma tarafında geride. Red Team ya da Blue Team değil, her iki tarafı da oynayacak Purple Team arıyoruz. Eğitim noktasında müfredat ve sanayi iş birliği artırılmalı.” dedi.
Ersin SARIALİOĞLU