Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği kapsamında düzenli olarak güncellenen "Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar" listesini yayımladı. Yapılan denetimler sonucunda, Türkiye genelinde 62 ilde hileli ürün üreten firmalar tespit edilirken, 19 ilde ise hiçbir hileli veya sağlığa zararlı gıda üretiminin olmadığı belirlendi.
GIDA HİLESİNE KARŞI BÜYÜK DENETİM
Yapılan denetimlerde, en sık hile yapılan ürünlerin başında zeytinyağı, sucuk ve süt ürünleri geliyor. Özellikle zeytinyağına başka yağların karıştırılması, sucukta et oranının düşük tutulması ve süt ürünlerinde katkı maddelerinin kullanılması gibi usulsüzlükler dikkat çekiyor. Bu tür hileler, tüketici sağlığını tehdit ederken, gıda güvenilirliğini de zedeliyor.
19 İL TEMİZ ÇIKTI
Bakanlığın yaptığı denetimlerde, 19 ilde hiçbir firmanın hileli veya sağlığa zararlı ürün üretmediği tespit edildi. Bu iller, gıda güvenliği konusunda örnek teşkil ederken, vatandaşların sağlığını koruma konusunda duyarlı davrandıkları için takdir topladı.
BU İLLER ŞU ŞEKİLDE SIRALANDI;
- Ağrı
- Ardahan
- Artvin
- Bayburt
- Bingöl
- Bitlis
- Burdur
- Düzce
- Erzincan
- Hakkari
- Karabük
- Kars
- Kastamonu
- Kırıkkale
- Kırşehir
- Nevşehir
- Niğde
- Uşak
- Van
Bu illerin, gıda güvenliği konusunda örnek teşkil ettiği vurgulanıyor. Özellikle küçük çaplı ve geleneksel üretim yapan bu bölgeler, doğal kaynaklarını koruyarak etik üretim anlayışını benimsemiş gibi görünüyor.
GIDA GÜVENLİĞİ İÇİN YENİ LİSTE YAYIMLANDI
Bakanlık, vatandaşların bilinçlendirilmesi ve güvenli gıda tüketiminin teşvik edilmesi amacıyla bu listeyi düzenli olarak yayınlamaya devam ediyor. Liste, hem tüketicileri bilgilendiriyor hem de üreticileri daha sorumlu davranmaya yönlendiriyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: